Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Hummus met geroosterde courgette

Hummus, hoemoes of hoe je het verder noteren wilt – het originele woord schrijf je met Arabische letters – betekent kikkererwten, niks meer. Je kunt ze fijnwrijven, je kunt dat ook niet doen. De versie die we nu met z’n allen omarmd hebben, heet hummus bi tahini, aangezien er tahin doorheen zit, sesampasta.

De hummuskoning van Nederland is Jigal Krant, die onze neuzen middels enkele boeken op aangename wijze in de vegan eetscene van Tel Aviv wreef. Daar is in luttele jaren een keuken ontstaan die hummus als spil heeft. Geen wonder dus dat Jigal een hummusapostel is geworden, die niet slechts de fijne kneepjes van het maken ervan toelicht, maar ook ketters veroordeelt die niet het Juiste Pad volgen. Ik ben er vast een van. Ja, ik weekte en kookte onlangs wel weer zelf de erwten, maar ik draaide ze vast niet lang genoeg in de keukenmachine. De loskomende velletjes verwijderen is ook een devoot werkje dat ik aan Jigal overlaat. De hummus moet namelijk zijdeachtig glad worden en die van mij heeft soms nog iets gruizigs. Op foute donderdagen, bij noordenwind en afnemende maan, wil ik zelfs nog wel zo’n piepklein blikje in het bakje van de staafmixer doen er effetjes hummus van draaien.

Het aardige van hummus bi tahini is dat alles erbij past. En een beetje aardig aangekleed, brood erbij, is het een maaltijd.

Hummus met geroosterde courgette

Hoofd- of lunchgerecht voor 2

2 kleine gele courgettes of 1 gewone (kleintjes zijn stukken lekkerder)

4 eetl. olijfolie

400 g gekookte kikkererwten

3 gulle eetlepels tahin

½ teen knoflook uit de knijper

kneep citroensap

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de courgettes in plakjes van ½ centimeter. Hussel ze met wat zout en de olie en sorteer ze in een grote ovenschaal of op een ovenplateau dakpansgewijs in rijen. Helemaal los zou beter zijn maar daar is geen ruikte voor. Zet in de oven en rooster tot ze lekker kleuren.

Draai de helft van de kikkererwten in de keukenmachine met de tahin, knoflook en het citroensap glad. Er zal vocht nodig zijn, liefst kookvocht en anders gewoon water. Proef en breng op smaak met zout, tahin en meer citroensap.

Doe de hummus op een grote schaal en spreid hem met een lepel rond uit, terwijl je de schaal draait. Bouw de courgetteplakjes er in een rondje op, als op een taart. Verdeel de resterende kikkererwten rond de hummus. Besprenkel nog eens gul met goede olijfolie. Wijn: Rosé de Provence.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.