HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kip geparfumeerd met mirte

Mirte

U leest het goed, er staat mirte, en geen mirre. Mirte is een struik met witte bloemetjes, later met paarszwarte bessen, die in het wild groeit langs de kusten van Corsica en Sardinië, en nog zo wat mediterrane plekken. Mirre is een soort wierook uit Arabië, waarvan ik niet meer weet dan dat hij tweeduizend jaar geleden erg kostbaar was. En voor zover ik weet kookt men er niet mee. Met mirte wel.

Blaadjes en bessen zijn aromatisch en zowel Sardijnen als Corsicanen parfumeren er likeur mee, worst, gebak en warme gerechten. Het mooiste voorbeeld van mirtegebruik komt van Sardinië. Daar pakt men een gepocheerde kip warm in met mirtetakken, dekt hem af en laat hem zo een nacht staan. De volgende dag wordt hij koud gegeten. Fantastisch. Probleem hier ten lande was echter de onverkrijgbaarheid van mirte.

Zoals ik al eens eerder signaleerde, verschijnen er de laatste tijd allerlei online verkopers van bijzondere producten. Dat is mooi. Hoe meer de Albert Heijns cum suis hun assortiment afknijpen, hoe meer ruimte er komt voor dit soort initiatieven. In de traditionele winkelsituatie zou elke stad te klein zijn voor een handeltje in louter Bretonse (www.ouest.nl), Spaanse (www.spanjewinkel.nl), Hongaarse (www.lekkersuithongarije.nl) of Griekse (www.griekenlandwinkel.nl) spullen, om maar te zwijgen van iemand die alleen zeezout verkoopt (www.breizh-import.nl). Op het internet niet. En zo kwam er ook een bericht over de nieuw gestarte webwinkel www.gransardegna.com. Waar men al het lekkers van Sardinië in voorraad heeft, inclusief zakjes mirte. Nu kon ik aan de slag. Het pocheren verving ik door zachtjes bakken, de hele kip door een stel bouten. Maar dat parfumeren werkt!

Zout de stukken kip en bak ze in een scheutje olijfolie, in een koekenpan waar ze naast elkaar passen, tot ze kleuren. Bak de knoflook eventjes mee en giet dan de wijn in de pan. Dek af. Laat op laag vuur een klein half uurtje garen, draai af en toe om en voeg als de wijn verdampt is af en toe een drupje water toe. Draai het vuur uit, pak de pan vol met mirte, onder, op en naast de kip, en dek weer af. Laat afkoelen en bewaar een nacht. Warm de volgende dag als je dat wilt heel zachtjes op, in de gesloten pan. Volgens mij werkt het recept ook perfect met takken rozemarijn of tijm.

Kip geparfumeerd met mirte voor 4:

4 scharrelkipbouten

scheutje olijfolie

1 teen knoflook, geplet

half glas witte wijn

2 handenvol mirte (of een ander kruid)

zout

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.