Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept kip met citroenblad en amandelen

Wat houden we toch van zuur, met zijn allen! Wijn is zuur – ja, echt, alle wijn is zuur, ook de zoete, ook de lekkere – en azijn natuurlijk. Citroen is zuur, limoen, net als tamarinde en soemak en karnemelk en yoghurt en crème fraîche. Soms een beetje, soms heel flink, maar zuur is het. En we gebruiken het allemaal in het eten.

Onlangs kocht ik een bos citroenblad in de toko. Zo’n riante, gulle veel-te-veel bos citroenblad, met malle dubbelblaadjes, altijd met zijn tweeën achter elkaar. Hij smaakt niet zuur, hij ruikt het. Net als citroengras en de schil van citroenen en limoenen. Het zijn aroma’s waar ik blij van word, zinderende zaken die de zon door de wolken doen breken, die door je hoofd huppelen als een blij konijn door het lentegras. Ruik eraan en je gelooft dat de mens goed is en dat alle onvrede opgeruimd kan worden. Gewoon aan zo’n blaadje ruiken, dames en heren politici. Nou ja, als het zo simpel was… je zou toch zeggen dat ze in Thailand citroenblad zat hebben.

Eergisteren maakte ik weer eens mijn ‘gouden kip’, nu weer net effetjes anders natuurlijk. Met citroenblad. Verdraaide lekker. Wie wil kan trouwens je kip weglaten en alleen kippenlevers nemen, maar hier de complete versie:

Verwarm de oven aan op 180 graden. Zout de stukken kip en wrijf ze in met 1 eetlepel kurkuma. Doe ze in een ovenschaal en zet 10 minuten weg. Giet er dan een straaltje olie over en bak de kip 45 minuten in de oven. Draai af en toe om.

Trek met een dunschiller gezellige repen van de citroen en pers één helft uit. Bak de amandelen in een koekenpannetje in een drupje olie tot ze kleuren.

Fruit de ui even in een scheut olie en voeg de kippenlevers, de gember en de knoflook erbij. Bak op niet te hoog vuur een minuut of 3. Voeg de rode peper, citroenblad, citroensap, tomaten en de resterende kurkuma toe. Dek af en laat op een laag vuur nog 2 minuten smoren. Draai het vuur uit, doe de olijven erbij en bewaar. Warm het weer eventjes op als de kip klaar is en serveer het een met het ander. Erbij: rijst.

Kip met citroenblad en amandelen

Voor 4 personen

4 stukken kip, bout, karbonaadjes, wat je wilt, maar geen filet

2 eetlepels kurkuma (geelwortel)

olijfolie

1 citroen

50 gram blanke amandelen

1 flinke ui, zeer grof gesneden

200 gram kippenlever, in stukken

2 cm verse gember, in dunne plakjes

3 tenen knoflook, geplet

1/2 rode peper, gesneden

10 blaadjes citroenblad (jeruk purut), toko

4 smaaktomaten, in kwarten

stuk of 12 zwarte olijven

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

3 reacties op “Recept kip met citroenblad en amandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.