Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept kip met citroenblad en amandelen

Wat houden we toch van zuur, met zijn allen! Wijn is zuur – ja, echt, alle wijn is zuur, ook de zoete, ook de lekkere – en azijn natuurlijk. Citroen is zuur, limoen, net als tamarinde en soemak en karnemelk en yoghurt en crème fraîche. Soms een beetje, soms heel flink, maar zuur is het. En we gebruiken het allemaal in het eten.

Onlangs kocht ik een bos citroenblad in de toko. Zo’n riante, gulle veel-te-veel bos citroenblad, met malle dubbelblaadjes, altijd met zijn tweeën achter elkaar. Hij smaakt niet zuur, hij ruikt het. Net als citroengras en de schil van citroenen en limoenen. Het zijn aroma’s waar ik blij van word, zinderende zaken die de zon door de wolken doen breken, die door je hoofd huppelen als een blij konijn door het lentegras. Ruik eraan en je gelooft dat de mens goed is en dat alle onvrede opgeruimd kan worden. Gewoon aan zo’n blaadje ruiken, dames en heren politici. Nou ja, als het zo simpel was… je zou toch zeggen dat ze in Thailand citroenblad zat hebben.

Eergisteren maakte ik weer eens mijn ‘gouden kip’, nu weer net effetjes anders natuurlijk. Met citroenblad. Verdraaide lekker. Wie wil kan trouwens je kip weglaten en alleen kippenlevers nemen, maar hier de complete versie:

Verwarm de oven aan op 180 graden. Zout de stukken kip en wrijf ze in met 1 eetlepel kurkuma. Doe ze in een ovenschaal en zet 10 minuten weg. Giet er dan een straaltje olie over en bak de kip 45 minuten in de oven. Draai af en toe om.

Trek met een dunschiller gezellige repen van de citroen en pers één helft uit. Bak de amandelen in een koekenpannetje in een drupje olie tot ze kleuren.

Fruit de ui even in een scheut olie en voeg de kippenlevers, de gember en de knoflook erbij. Bak op niet te hoog vuur een minuut of 3. Voeg de rode peper, citroenblad, citroensap, tomaten en de resterende kurkuma toe. Dek af en laat op een laag vuur nog 2 minuten smoren. Draai het vuur uit, doe de olijven erbij en bewaar. Warm het weer eventjes op als de kip klaar is en serveer het een met het ander. Erbij: rijst.

Kip met citroenblad en amandelen

Voor 4 personen

4 stukken kip, bout, karbonaadjes, wat je wilt, maar geen filet

2 eetlepels kurkuma (geelwortel)

olijfolie

1 citroen

50 gram blanke amandelen

1 flinke ui, zeer grof gesneden

200 gram kippenlever, in stukken

2 cm verse gember, in dunne plakjes

3 tenen knoflook, geplet

1/2 rode peper, gesneden

10 blaadjes citroenblad (jeruk purut), toko

4 smaaktomaten, in kwarten

stuk of 12 zwarte olijven

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

3 reacties op “Recept kip met citroenblad en amandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.