Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met kokosmelk, tomaat en limoen – boekbespreking Nieuw Afrikaans Kookboek

Lang, heel lang was Afrika ‘het donkere continent’. Waarbij dan niet gedacht werd aan de huidskleur van de bewoners, maar aan het feit dat niemand wist wat er achter de kusten lag. Pas in de tweede helft van de 19e eeuw gingen er ontdekkingsreizigers naartoe. Sindsdien is Afrika opgedeeld in koloniën en is binnen de daardoor opgetrokken en goedbeschouwd onzinnige grenzen onafhankelijkheid gekomen. We hebben vliegtuigen en fotosatellieten gekregen en donker, in de zin van onbekend, in Afrika niet meer. Maar culinair gezien nog wel. Of er achter de Sahara en boven Zuid-Afrika gastronomisch veel te halen valt?

Er zijn in de loop van de jaren opmerkelijk weinig kookboeken verschenen met Afrikaanse recepten. Ik heb er een paar, maar het belangrijkste wat ik eruit leer is precies wat ik verwachtte: Afrika is arm, en men maakt met simpele ingrediënten en wat stevige kruiderij smakelijke happen. Het niveau van India of Mexico (ook arm en tropisch) halen de keukens niet. Trouwens, ‘keukens’?

Het aardig vormgegeven en gefotografeerde Het Nieuw Afrikaans Kookboek van Ingmar Niezen en Sean Fitzpatrick (uitg. Kosmos) bevestigt dat beeld. Ook hier worden alle streken van het immense continent bij elkaar genomen, wat veel zegt over het bescheiden belang van culinaire dingen daar.

Aangenaam is het praktische, het maakbare, van de gerechten, doordat Niezen vanuit de Nederlandse situatie schrijft en dus de verkrijgbaarheid van de ingrediënten kent. Persoonlijk getinte reportages en zinnige info bij de recepten zorgen voor een welkom extra.

Uit Madagaskar: kip met limoen en kokosmelk. Bestrooi de kipfilets met zout en peper. Rasp de schil van 1 limoen dun en pers hem uit; doe de gehakte rode peper erbij. Wentel hier de kipfilets in en laat 1 uur marineren.

Verhit de olie en bak de filets bruin. Haal uit de pan en bak in het achtergebleven vet de ui, knoflook en gember tot de ui zacht is. Bak de tomaten een paar minuten mee. Roer dan de kokosmelk erdoor en voeg de kip toe. Zet het vuur lager en laat half afgedekt 10 minuten sudderen. Draai af en toe om. Serveer met parten limoen en rijst.

In het boek neemt men als suddertijd 25 minuten. Heel Afrikaans misschien, maar we gaan die filets eten, niet onder de schoenen spijkeren, dus is 10 minuten genoeg.

 

Kip in kokosmelk met limoen

Voor 4 personen

 

4 kipfilets

1 limoen + 2 voor het serveren

1 rode peper, gehakt

scheutje olie

1 ui, gesnipperd

2 tenen knoflook, gehakt

2 cm verse gember, geraspt

3 tomaten, in stukken (mag van mij uit blik)

300 ml kokosmelk

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept kip met kokosmelk, tomaat en limoen – boekbespreking Nieuw Afrikaans Kookboek

  1. Zonder het boek te kennen vindt ik dat "alle streken van het immense continent bij elkaar genomen" minder wat zegt over het belang van culinaire dingen daar maar erder iets over onze perceptie van Afrika. Ik heb ooit een serie interviews met koks van afrikaanse afkomst gedaan – ze vinden een kookboek met recepten tussen Cairo en Kaapstad te gek voor woorden!

  2. Lekker recept en gemakkelijk te maken.Ik vraag me af of de kipfilets niet beter iin stukken gesneden kunnen worden, beter te marineren lijkt me.Enfin dit ga ik binnenkort uitproberen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.