Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip met venkel – pollo in porchetta

Mijn sombere optelling van de ‘literaire’ voedingsgewoonten van speurders, vorige week, leidde tot heel wat reacties die mij over grenzen en Alpen heen bereikten middels het internet. Of ik Donna Leon en haar commissario Brunetti niet kende, Andrea Camilleri en diens commissario Montalbano? Jawel. Was ik even vergeten. Had ik niet mee, in de boekentas. Inderdaad, voor deze Italianen – Italianen! – is eten een hoeksteen van het bestaan. En ik kreeg nog een tip, om eens op zoek te gaan naar de boeken van Jean-Claude Izzo, wiens hoofdpersoon Fabio Montale in Marseille zelfgevangen vis bakt als de boeven hem de ruimte laten.

Toch opvallend hè. In de knoflooklanden doet zelfs de politie culinair. Het komt telkens weer op hetzelfde neer: bij de Latijnse culturen is goed eten iets normaals, in het noorden, bij de Germanen van Scandinavië, de V.S., Groot-Brittannië en Nederland, niet. Een goede maaltijd is bijzonder, het is een evenement. Verzorgd eten mag weliswaar op waardering rekenen, maar het blijft malligheid. Wie op dagelijkse basis geld en tijd spendeert aan eten is of een snob of gewoon raar.

Nou, nu we hier dus als rare vogels onder mekaar zijn – snobs lezen deze rubriek niet – laat ik dan vanuit de Bourgogne mijn Bijzonder Simpele Recept voor pollo in porchetta geven, kip met venkel. Start ik met de gebruikelijke bezwering: koop geen kipfilet maar iets poterigs, bouten, drumsticks, ‘karbonaadjes’ of wat de verpakkers nog meer verzinnen.

Snijd de ham met zijn vetrand fijn en dan nog fijner. Tartaar moet het worden, pulp. Meng er een lepel olijfolie en de venkelzaadjes door (ooit gaf ik de desperate oplossing om zakjes venkelthee open te knippen om aan zaad te komen, maar het bleek gewoon bij AH te koop, en in veel buitenlanden is het ook geen probleem). Zout de stukken kip en wrijf ze in met het ham-venkelmengsel. Doe een scheut olijfolie in een pan en bak er de kip in op niet te hoog vuur, onder een deksel. Voeg een drup witte wijn toe als het te hard gaat. In een half uur is de kip klaar. Slimme barbecuers leggen hem daarna voor de ogen van het applaudiserend publiek nog eens boven de hete houtskool. Vergeet dan niet stiekem in de keuken het bezwerend lekkere bakvet op te deppen met brood. De beloning voor raarheid.

Kip met venkel

Voor 4 personen

2 plakken Parmaham

2 eetlepels venkelzaad

je beste olijfolie

600 gram bouten van een degelijke kip

beetje witte wijn

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.