HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kip uit de oven met paprika, citroen en basilicum

Geuren, ze zijn de touwtjes waar het marionetje dat ik ben aan danst. Net als muziek kan een geur mij sturen, mijn stemming bepalen, me optillen of neerdrukken. Geur is herinnering, associatie, geur is reizen in de geest. Geuren horen bij stemmingen, bij mensen, bij plaatsen en bij seizoenen. En eten is een van de mooie bronnen van geur. Stamppot rauwe andijvie – gisteren weer gegeten – ruikt goed, maar braaf, vertrouwwekkend, doe maar gewoon. Citrus wekt op, verblijdt, doet de neusgaten opensperren. Olijfolie op warme bonensoep ruikt naar nooit gestorven winterblad, Thaise groene curry brandt zoet op koudvuur van anijs, koele pinot noir zingt van opwekkende vrede.

In het boek Neurogastronomy, How the brain creates flavor and why it matters schrijft professor in de neurobiologie Gordon M. Shepherd dat honden weliswaar scherper ruiken dan mensen, maar dat wij door het hebben van grotere hersenen en een groot vermogen om tijdens en na het kauwen ‘achterom’ te ruiken – de keelholte staat in open verbinding met de neusholte – veel meer informatie uit geur te halen dan een hond. En dat zijn dan die herinneringen en associaties. Wij beleven plezier aan de aroma’s van eten tijdens het eten zelf, iets waar ik een hond niet snel van zal betichten. Fikkie wel eens van een brokje zien genieten?

Vorige week was ik in Apulië. Zuidelijker kom je niet in Italië, en dat is maar goed ook. Alle vooroordelen over Italië worden daar waargemaakt, vooral in het verkeer, iets waar ik duidelijk te stressgevoelig voor ben. Maar ja, wel goed eten natuurlijk. Bij ristorante uCurdunn in Locorotondo kreeg ik een stukje pollo ruspante, buitenloopkip, met een aromatisch garnituur van paprikafrutsels, basilicum en citroenschil. Dat gaan we maken: zet de oven aan op 220 graden. Rasp de citroen dun en pers hem uit. Wrijf de kip in met zout en citroensap.

Snijd de paprika in erg kleine, dunne reepjes. Hussel met zout, knoflook en olie, doe in een grote ovenschaal en schik de kip ertussen, zo dat de filets niet op de paprika liggen. Bak 12 minuten. Haal de filets uit de schaal en pak ze in aluminiumfolie. Spreid de paprikareepjes uit in de schaal en bak ze verder in de oven tot ze wat karamelliseren. Breng op smaak met de citroenrasp, zout en een hint van chilipeper. Leg de kip er weer tussen, strooi de basilicum erover en besprenkel met nog wat olie.

 

Kip uit de oven met paprika, citroen en basilicum

Voor 4 personen

 

1 citroen, liefst biologisch

4 kleine enkele kipfilets

2 rode en 2 gele paprika’s

1 teen knoflook, fijngehakt

5 eetlepels goede olijfolie en nog wat

beetje chilipoeder

stuk of 10 blaadjes verse basilicum, gescheurd

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.