Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kip uit de oven met zure room en kappertjes

En zo kwakkelen we de meimaand binnen, kledderend van natte dag naar natte dag, van tochtig uur naar tochtig uur, oudhollands herfstend waar we hoopten te voorjaren, elke avond murw loerend naar de weerman die opnieuw walgelijk blijmoedig de oceaandepressies duidt. Is het gek dat hele volksstammen vluchten in de calorieën? Nee nee, niet u en ik. Wij hebben nog net de kracht over om ons te verzetten. Ik grijp trouwens liever naar de fles dan naar roze koeken en frikadel en opwarmpizza. Rode of witte behaaglijkheid van een procent of 13 bevalt me het best, en je krijgt er nog zonnige dromen bij cadeau, associaties met paradijselijke streken waar blije wijnmakers blij wijn maken onder blauwe luchten, met dito zeeën op een krachtigesteenworpafstand.

Zomaar dom wijn gaan zitten drinken is echter ook niks. Dat doe je maar in de goot, of onder een brug, tussen de kartonnen dozen, met je vrienden en je mottige hond. Wij gaan er iets lekkers bij maken. Zelf. Iets smakelijks doch simpels, goed voor hufterige woensdagavonden, als vaccin tegen depressies, meteorologisch of anderszins. Nou is me opgevallen dat u erg van ovenschotels houdt. Oven aan, een gevarieerd handeltje eetspullen in een schaal organiseren en dan lekker een poos op de bank gaan hangen. Terwijl ik juist zo’n fornuisleuner ben, die met het bewustzijn op de spaarstand rustig een half uur naast de pannen kan bivakkeren, een roer hier, een beetje bakken daar. Maar u vraagt…

We maken een ovenschotel met kip en zetten er een rucolaslaatje naast.

Koop vooral kipkarbonades of –bouten, nooit filet, want die houdt het geen drie kwartier in de oven uit. Zet de oven aan op 200 graden (hetelucht 180). Roer citroenrasp en sap, 6 eetlepels olie, knoflook, kappertjes, oregano en 10 gram zout door elkaar. Meng dat met de kip, ui en aardappels in een ovenschaal. Braad 45 minuten. Hussel tussentijds nog eens om.

Rooster de pijnboompitten goudbruin in een koekenpannetje. Blijf er voortdurend bij, want net als bij het koken van melk gaat het mis zodra je aandacht verslapt: dan verbranden ze. Verdeel over de rucola en besprenkel die met zout, balsamico en wat olijfolie.

Roer de zure room los met wat zout en decoreer daar de schotel mee als hij uit de oven komt.

 

Kip uit de oven met kappertjes en zure room

Voor 4 personen

 

4 kipkarbonades of kippenbouten

Rasp en sap van 1 citroen

olijfolie extra vergine

3 tenen knoflook, geperst

2 eetlepels kappertjes, uitgelekt

1 eetlepel oregano

2 rode uien, in kwarten

500 g vastkokende aardappels, ongeschild in stukjes

50 g pijnboompitten

200 g rucola

4 eetlepels aceto balsamico

1 bekertje zure room

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept kip uit de oven met zure room en kappertjes

  1. Onno, hij staat in de oven!

    Het rucolaslaatje sloeg ik maar even over vandaag, maar heb stukjes venkel en witlof door de aardappels en ui gemengd. Tevens de kruidenolie wat pittiger gemaakt met chili. Over een half uurtje eens kijken wat 't geworden is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.