HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept konijn met paprika en amandelsaus

Laat ik nu eens gewoon een heerlijk zaterdags recept geven. Niet zeuren over de krankzinnige nominaties voor de Jaarprijs Goede Voeding van het Voedingscentrum, voor mayonaise, voor friet, voor cake en voor ijs. Natuurlijk, die mensen daar zijn geheel en al van de culinaire god los, alles onder leiding van een directeur die eerder een kaderfunctie bij Unilever bekleedde, maar dat klinkt zo negatief. Nee hoor, dat het Voedingscentrum een dependance van het Groot-Fabrikantendom is hoort u mij niet zeggen.

Ook niet dat we op een kolkende stroom van sponsorgeld langs supermarkteilanden spoelen waar je je kunt laten testen op bloeddruk en cholesterol, op suikerziekte, op astma en wiet weet wat straks nog meer. Voelt u zich gezond? Nou, daar hebt u vast geen reden toe, en de talrijke stichtingen van ons land staan klaar om u dat duidelijk te maken!

Een abjecte trend, dat is het. Nederland wordt gek. Excuus. Ik ging een heerlijk zaterdags recept opschrijven. Konijn wordt het, en voor degenen die dat niet kunnen verkroppen kip. Een beetje Catalaans, een beetje fantasie.

Zout de stukken konijn. Braad ze aan in een scheut olie in een braadpan, op halfhoog vuur. Haal uit de pan. Bak de uien glazig en voeg de tomaat en groene paprika toe, plus de wijn, de cayenne en de tijm. Doe het vlees erbij, sluit de pan en laat op laag vuur gaar worden. Een half uur is voldoende, een uurtje mag ook. Draai tussentijds het konijn een keer om. Giet er een half glas water bij als de verdamping te hard gaat; je moet uiteindelijk nog zeker 2 cm saus in de pan hebben staan.

Rooster de rode en gele paprika’s: verwarm de oven voor op de hoogste stand. Leg de paprika’s in een schaaltje en zet ze erin. Laat ze blakeren tot het vel bol staat en op veel plaatsen heel donker van kleur. Haal ze dan uit de oven en doe ze in een plastic zak. Vouw dicht en laat afkoelen. Pel het vel er daarna af en verdeel de paprika’s in repen.

Haal het vlees en de tijm uit de pan en doe de saus in de beker van de staafmixer. Pureer met de amandelen, knoflook en de peterselie. Laat saus en vlees nog 5 minuten sudderen. Serveer gegarneerd met de paprika.

Konijn met paprika en amandelsaus voor 4:

4 stukken konijn of kip

olijfolie

1 ui, gehakt

2 gepelde tomaten (blik)

1 groene paprika, in stukjes

2 dl witte wijn

mespunt cayenne of iets anders pittigs

tak tijm

2 rode en 2 gele paprika’s

25 gram blanke amandelen

2 tenen knoflook

handje platte peterselie

zout

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.