Volkskeuken receptenVoorgerechten

Recept: koude doperwtjes met citroendressing

Geachte leden van het versedoperwtjesgenootschap, hartelijk welkom bij ons jaardiner! Tweede helft juni is erwtjestijd in Nederland. Al eerder rolden er Spaanse en Marokkaanse groene knikkertjes over toonbanken, maar dat telt niet. De kleinste, fijnste, zoetste baby-erwtjes komen uit Duitsland en Nederland en vind je nu, nu!, bij de fijnbesnaarder groentelui. Ik legde weer aan bij Ebbe op de Amsterdamse Zeilstraat en haalde daar een dikke kilo Pisum sativum om te zoenen. Voor de nieuwkomers in onze inmiddels 15 jaar oude traditie: die bereiden wij met sla en veel boter, à la française. Heel simpel. Een zeer ruime kilo erwtjes doppen. Een gesneden ui en desgewenst een onsje dobbelsteentjes buikspek zacht fruiten in minstens 50 gram boter. Dan een slahartje in de pan, plus de erwtjes, wat zout en uiteraard een theelepeltje suiker. Nee, niet zaniken. Takje tijm mag ook, vocht niet. Pan sluiten en heel zoetjes laten smoren, 45 minuten of iets langer. Klaar!

Ook dit keer zette mijn J. zich aan het doppen maar riep na peul nummer drie: ‘Deze kun je rauw eten! Zo zoet!’ Waarop ik besloot aan het toch niet karige erwtjesrepertoire (er is meer dan à la française, klik hier voor inspiratie) een verse bijdrage toe te voegen. Vrijwel rauwe petits pois met een héél licht citroendressinkje. En zo eten wij vandaag erwtjes vooraf en als hoofdgerecht. Waarschuwing: dit gerecht maak je niet met de kant-en-klaar gedopte stuiters van de supermarkt. Die zijn te grof en verdragen slechts gestoofd te worden.

 

Doperwtjes met citroendressing

Voorgerecht voor 4 personen

 

½ kg verse doperwtjes in de peul (circa 200 g gedopt)

1 theelepel mayonaise

1 citroen

wat groen kruid naar keuze (ik nam Roomse kervel), fijngesneden

 

Dop de erwtjes. Zet een kom koud water klaar. Breng een pan water aan de kook en plons er de erwtjes in. Dek af en wacht tot het water weer aan de kook komt. Tel 10 seconden, kiep de erwtjes in een vergiet en daarna in het koude water. Laat even staan tot ze afgekoeld zijn, doe daarna weer in de vergiet en laat grondig uitlekken.

Boen de citroen onder de warme kraan (hoeft niet als hij biologisch is) en rasp heel dun wat schil bij de erwtjes. Meng er de mayonaise, een kneep citroensap en zout door, plus je groene kruid. Er mag maar heel weinig dressing zijn. Check op smaak. Serveer met een reepje paté of een half hardgekookt eitje.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.