GroentegerechtenHoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Lasagne met bloemkool, walnoten en gedroogde tomaatjes

Zo’n receptje? Dat schudden die Kleyn uit zijn mouw! Ik hoor het u denken, maar zo is het toch niet hoor. Een levenslange, dagelijkse culipraktijk zit erachter en dan nog sla ik regelmatig planken mis. Niet als ik iets vertrouwds maak natuurlijk, maar wanneer ik tracht iets nieuws te bakken. Iets verrassends. Iets althans waarvan ik hoop dat het niet stilletjes de vaste vrijdaghap van heel Twente blijkt, of een publiek culinair geheim in Cadzand.

Zo verzon ik een lasagne met linzensaus en muhamarra, die heerlijke Midden-Oosterse prut van paprika, walnoten en granaatappelmelasse. Gemaakt. Geproefd. Aan de kant gezet. De linzensaus, die als alternatief diende voor de bechamel in de bolognese-versie van het gerecht, was te dik. Samen met de walnoten maakte het de zaak stroef en onappetijtelijk.

Een nieuwe poging lukte echter heel goed: lasagne met bloemkool, walnoten en yoghurt. Net niet meer vegan, maar alla. Gedroogde tomaat zorgt voor de kick, maar reken desalniettemin op een wat rustiger smaak dan die van de klassieke lasagne. Elegant.

O, die lasagne met linzen? Koud klein gesneden, water en een bouillonblokje erbij: uitstekende soep!

 

Lasagne met bloemkool, walnoten en gedroogde tomaatjes

Hoofdgerecht voor 2-3

 

½ bouillonblokje naar keuze

400 g bloemkoolrijst

70 g gedroogde tomaat op olie, fijngesneden

3 uien, fijngesnipperd

genoeg eersteklas olijfolie

1 teen knoflook, gehakt

75 g gepelde walnoten (of, milder en zoeter, pecans), ongezouten

150 ml Griekse yoghurt (10% vet)

1 dikke theelepel bloem

± 150 g koelverse lasagne

50 g Panko of paneermeel

 

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Breng een ½ liter water met het halve bouillonblokje aan de kook, doe de bloemkoolrijst erin en laat weer aan de kook komen. Giet meteen af maar bewaar het kookvocht.

Meng de bloemkool met de fijngesneden tomaat.

Bak de ui rustig in enkele eetlepels olijfolie tot hij zacht is. Bak dan de knoflook een minuutje mee. Doe dit met de noten in de keukenmachine en draai tot prut. Gebruik geen staafmixer, dan wordt het te glad; hak de noten anders met een mes en laat de uien zoals ze zijn. Meng er de yoghurt, bloem en naar smaak zout en peper door.

Vet een ovenschaal in met olie en maak een eerste laag lasagne. Verdeel er een fikse lepel bloemkool over. Dan een laag pasta en een fikse lepel walnootyoghurt. Ga zo door en eindig met bloemkool. Schenk nu bloemkoolvocht in de schaal tot net onder het bovenste vel pasta.

Meng de Panko grondig met een scheutje olijfolie en verdeel over de lasagne. Bak 20 minuten in de oven. Een knapperige salade smaakt er perfect bij.

 

Half juni verschijnt mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier vast bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes vers verschenen boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (30 mei 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

3 reacties op “Lasagne met bloemkool, walnoten en gedroogde tomaatjes

  1. Hallo Onno,
    Dat van dat soepje komt mij bekend voor. Zoiets is mij ook al overkomen. Eten weggooien is een doodzonde.
    Het grappige is dat het uiteindelijk nog een succes was maar dat het eenvoudig niet meer zo lekker na te
    koken is.
    Groeten, Antoinetta Friedrichs.

    Hoi Onno,
    Dat van die soep komt mij bekend voor. Is mij ook al overkomen. Omdat eten weggooien een doodzonde is
    probeer ik er dan toch nog iets van te maken met vaak verrassend resultaat. Het na te koken lukt meestal
    niet meer.
    Groetjes, Antoinetta Friedrichs.

    1. Ik vond het dit keer moeilijk te bepalen. Wij kregen het met z’n tweeën niet op. Maar altijd kleine porties? Kan hoor. Ik zal er op gaan letten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.