HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Libanese kipspiezen met knoflookcrème

Trouwe lezers weten het: ik verzamel Libanese restaurants. Althans, eetervaringen aldaar. De Libanese keuken is de essentie van het eten aan de oostelijke kant van de Middellandse Zee, verfijnd in bereiding, in smaak, in presentatie, een zegenende regen van peterselie, citroen, koriander, knoflook, bonen, kikkererwten en lamsvlees. Maar elke keer als ik ergens eet – onlangs in Brussel, bij Al Barmaki, vlak bij het Grand Place – neemt mijn respect voor restaurant Beyrouth in Amsterdam weer toe. Op Kinkerstraat 18 kookt vader Hanna Estephan namelijk hele sterrenstelsels van de hemel. Het restaurantje is bescheiden van uitmonstering, net als de website, www.restaurant-beyrouth.nl, maar in de gerechten herken je het enorme vakmanschap en talent van de kok. Esthephan werkte ooit aan het hof van Saoedi-Arabië. Daar eaten ze nu nog steeds hun heart out.

Nog een tip voor we zelf aan het imiteren gaan (reken op een zwakke afspiegeling van Beyrouths origineel): bestel er de grote meza van 15 gerechtjes.

Goed. Koken: shish tawoek, kipspiezen met knoflookcrème.

Snijd de kipfilet in blokken en marineer ze met het sap van de citroen, 1/6 van de knoflook, koriander en zout. Dek af en marineer zolang als je tijd hebt in de koelkast.

Meng de rest van de knoflook met de crème fraîche en wat zout. Rijg de kip aan pennen. Verhit een grillpan en rooster de kip bij niet al te grote hitte gaar. Draai af en toe om, maar let op: de kip plakt eerst vast aan het rooster. Na enkele minuten schroeit het vlees zichzelf los.
Controleer of de kip door en door gaar is en serveer dan met saus.

Shish tawoek
Kipspiezen met knoflookcrème

Voor 4 personen

600 gram kipfilet
1 citroen
6 tenen teen knoflook, geperst
1 theelepel korianderpoeder
3 eetlepels crème fraîche

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

9 reacties op “Recept Libanese kipspiezen met knoflookcrème

    1. Het recept heb ik nog niet geprobeerd, maar dat ga ik zeer zeker binnenkort doen. Maar mijn lust om weer bij Beyrouth te gaan eten, is helemaal aangewakkerd. Ik heb na lezing meteen een tafeltje gereserveerd bij Beyrouth. Heerlijk: humus en baba ghanoush.

  1. Deze shish tawoek is werkelijk heerlijk. Gisteren gegeten met couscous met 7 kruiden en gekruide gebakken bloemkool. Dat was smullen geblazen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.