Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept lintpasta met mascarpone en gerookte zalm

Stond het nou in de papieren Volkskrant ook, eergisteren, of alleen op de vk-site? Een Britse psycholoog had berekend dat de derde maandag van januari ‘blue monday’ zou zijn, de meest depressieve dag van het jaar. Het had iets te maken met dat we dan drie weken voorbij de feestdagen zijn, de goede voornemens nu al niet blijken te werken en de rekeningen weer beginnen binnen te komen.
Heerlijk, dat soort onzin. Ik word daar tenminste vrolijk van en u ook, of althans de lezers van het bericht, want bijna 70 provent daarvan gaf in de bijbehorende poll aan er geen last van te hebben. Uiteraard was de zaak voorgelegd aan andere deskundigen, die het maar twijfelachtig vonden. Gek hè? En er was ook al een (zo te zien goed gefundeerde) complottheorie: het ‘onderzoek’ was opgezet door een reisbureau, dat het medicijn tegen het dagje depri voorhanden had. Je vakantie boeken, precies.

Het vaderlandse Fonds Psychische Depressie (‘psychische’ misschien om het te onderscheiden van meteorologisch – je weet maar nooit wat mensen denken) had betere tips. ‘Bijvoorbeeld in beweging blijven, regelmatig naar buiten gaan en op de voeding letten.’
Die laatste spreekt mij erg aan. Maar wat bedoelen ze daarmee? Hee, daar loopt iemand met een zak patat over straat? Ik ben bang dat ze suggereren dat we gezond moeten eten. Niemand kan ‘gezond’ helemaal definiëren, maar het komt natuurlijk neer op gevarieerd, niet te veel van dit en niet te veel van dat. En matig, natuurlijk, we moeten matig zijn. Laat ik daar nu van vermoeden dat het je helemaal niet uit een winterdip haalt. Ben je mal. De helft van de vrouwen heeft die blue monday juist omdat ze aan het lijnen zijn. Voor de zoveelste keer.
Nou, hier is een verwengerecht dat echt helpt tegen blauwe gevoelens. Let wel, deze porties zijn matig. Een voorgerecht. Ernstige gevallen verdubbelen alles.
Smelt de mascarpone en de boter samen op laag vuur in een koekenpan, doe er dan de zalm en, als je wilt, de drank bij. Draai er peper over. Zout zal niet nodig zijn; zalm is flink pekelig.
Kook de pasta in ruim water met zout. Giet af, maar bewaar een kop kookwater. Meng de pasta met de saus en gebruik kookwater om het geheel nat te houden.

Rijke pasta met gerookte zalm
Voorgerechtje voor 4 :

100 g gerookte zalm, in flintertjes
100 g mascarpone (nee, geen room!)
25 g boter
1 eetlepel wodka of brandy (facultatief)
250 g tagliolini of dunne tagliatelle

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept lintpasta met mascarpone en gerookte zalm

    1. Als je de pasta maakt en af laat koelen, wordt het een klont. Meng daarom de pasta met een klein klontje boter na het afgieten, laat hem afkoelen en meng dan pas met de zachtgemaakte mascarpone en andere ingrediënten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.