Groentegerechten | Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Merijns gele-linzensoep met koriander-muntolie

Iemand wier werk ik onvoldoende aandacht geef is Merijn Tol. Onvermoeibaar ambassadeur voor wat ze zelf de mediterraan-Arabische keuken noemt, workshops gevend, evenementen kokend, boeken publicerend. Haar laatste, Café Mahazar, kwam afgelopen zomer uit bij Nijgh Cuisine en raakte bij mij helaas uit het zicht. Maar hogere machten grepen in. Op een feest van vrienden proefde ik een soep en schoot subiet naar de maakster om het recept los te peuteren. Ik nam niet eens de tijd om te proberen na te gaan wat erin verwerkt was. ‘Van Merijn Tol,’ zei Anna. ‘Uit Café Mahazar.’

Nou zeg ik wel ‘proberen na te gaan wat erin verwerkt was’, maar dat viel niet mee. Wat prettig was. Als je al zo lang met koken bezig bent als ik worden nieuwe smaken schaars. Mijn tong is blasé, jaja ken het wel zo’n beetje, lekker hoor, gaap. Merijn wrikte echter uit een donker Libanees hoekje een combinatie los die voor mij nieuw was, niet schokkend misschien, maar buitengemeen heerlijk. Nog een keer opscheppen, en nog eens. Zonder er idiote ingrediënten voor te gebruiken, geen eendentongen, Tasmaanse truffels of Namibische peterselie.

Thuis zelf gemaakt. En bij opeten verbeterd – ahum – met een kneep vers citroensap in het bord. Zoals ongelofelijk veel dingen verbeteren met citroensap.

 

Gele-linzensoep met koriander-muntolie

Voor 4 personen

2 uien

flink wat olijfolie extra vergine

4 tenen knoflook, gepeld

400 g gele of rode linzen

50 g basmatirijst

60 g verse koriander

5 blaadjes verse munt

2 eetl. korianderzaad

1 biologische citroen

 

Rasp de uien of snijd ze ongelofelijk fijn. Hak 1 teen knoflook. Verhit 8 eetlepels olijfolie en bak de ui en die ene teen heel zachtjes voorbij glazig, tot hij begint te kleuren, in 10-15 minuten. Voeg de linzen toe (weken is overbodig), de 3 hele tenen knoflook, de rijst, 1,5 liter water en 1 afgestreken eetlepel zout (15 gram). Laat zachtjes gaar koken in circa 15 minuten. De soep moet aangenaam dik zijn.

Rasp de citroen dun. Was en droog de koriander en snijd hem fijn, met steeltjes en al. Doe de helft ervan bij de soep. Staafmixer de andere helft van het korianderblad met de citroenrasp, korianderzaadjes, muntblaadjes en een grote scheut olijfolie. Het zaad zal maar deels kapot gaan; dat is goed. Breng op smaak met een snuf zout.

Serveer de soep met in elke portie een gulle lepel van je zelfgemaakte munt-korianderolie en wat mij betreft een kneep citroensap. Wijn: vermentino di Sardegna.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Merijns gele-linzensoep met koriander-muntolie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.