Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Nasi goreng met venkel en bleekselderij

Culinair gezien waaiden mijn ouders met alle moderne winden mee, in de jaren 70. Allereerst droeg mijn moeder met graagte de keuken over aan mijn vader. Die vond koken leuk maar had weinig tijd, zo na zijn werk, vandaar dat groente al snel uit blikken kwam en zijn nasi er eentje was op basis van door de industrie aangeleverd specerijengemak, blokjes, zakjes. Ook toen al kocht je bij de supermarkt nasi- en bamigroenten en dito aangemerkte blokjes varkensvlees. Toen verzon het hulpvaardige grootfabrikantendom ook nog snelklaarrijst en was het roefroefgeluk compleet. Ik vermoed dat tot op de huidige dag een fors deel van kokend Nederland langs deze brede wegen naar de nasi goreng danst, in de linkerhand een emmer pindasaus, in de rechter een fles zoete ketjap. Het smaakt namelijk heel goed. En een beetje handige koker kan door smoren indrukwekkende hoeveelheden groente achter de rijst verstoppen. Kroepoekje ernaast, seroendeng erover en de kinderen smikkelen het allemaal naar binnen.

U begrijpt dat ik het nu ga hebben over het smalle nasipad dat ik sindsdien heb gevonden. Minder zoet, minder hatsekidee en de laatste tijd ook vleesloos. Opvallend dat dat niet opvalt, mijn nasi staat als een huis. Mag ik dan wel pleiten voor het gebakken eitje bovenop? Die zachte dooier door de rijst…

 

Nasi goreng met venkel en bleekselderij

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

250 g pandanrijst

1 venkelknol

3 stengels bleekselderij

1 flinke ui

6 eetl. olie

3 tenen knoflook, fijngehakt

4 cm verse gember, geschild en fijngehakt

1 dikke theelepel komijnpoeder

1 dikke theelepel korianderpoeder

1 dikke theel. kurkuma

5 eetl. ketjap manis

1 eetl. nigellazaad of zwart sesamzaad

handje bladselderij, gesneden

4 eieren

 

De nasi wordt het lekkerst als je eerder gekookte, goed afgekoelde rijst gebruikt. Anders kook je hem à la minute, volgens de aanwijzingen op het pak, met wat zout.

Snijd de venkel klein (verwijder de harde kern), net als de bleekselderij en de ui. Bak in wat olie, afgedekt, op laag vuur, tot alles gaar genoeg is, in circa 10 minuten. Voeg de knoflook, gember en specerijen toe en smoor nog 5 minuten. Doe er dan de rijst bij (afgekoelde rijst verkruimel je met je handen) en warm al omscheppend door tot goed heet. Doe er de ketjap en de zaadjes bij en proef; er zal vast wat meer zout bij moeten.

Bak de eitjes in een drup olie en leg ze op de nasi. Bekroon met selderijgroen.

Op 13 maart 2023 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop Kookboek Maken op 16 april! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Nasi goreng met venkel en bleekselderij

    1. Sojasaus dient min of meer hetzelfde doel als trassi en vissaus: umami geven. Maar je doet toch wat je niet laten kan? Trassi erin, prima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.