Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept omelet met paddestoelen uit de Périgord

Zullen we dan maar wat zegeningen gaan tellen? Dat we geen strandtentuitbater zijn, geen ijsverkoper, geen handelaar in houtskool. Wie zouden er trouwens baat hebben bij zeikweer? Verkopers van computerspellen? Van erotische speeltjes?

Nat hufterweer vraagt om vet. Heerlijk rijk, vet eten. En dat treft, want vet is goed voor ons. Doodziek word ik van die duivelse, geniepige, valse reclames voor producten die ‘minder vet’ bevatten. Een denneslanke dame blikkert dat ze ontbijtgraanklontjes eet ‘met slechts 3 procent vet’!

Maar wel met complete suikerpotten per portie, moet je maar rekenen. Decennia van campagnes om op vet te letten hebben ervoor gezorgd dat de Vaag Geïnformeerden van de samenleving, gauw driekwart dus, het idee hebben dat vet een discutabel goedje is. Daar kan je maar beter niet te veel van binnen krijgen!

Zucht. Niks mis met vet. Zeker als het niet uit een fabriek komt, die het behandeld heeft, gehard, opgewerkt, aangevuld met ‘hulpmiddelen’. Doet u mij maar gewoon olijfolie, roomboter, reuzel. Weg met margarine! Daarvan wordt elke paar jaar de samenstelling aangepast. Dertig jaar geleden pretendeerden de makers je al met hun kuipjes naar de eeuwige jeugd te leiden. Nu weten we dat dat onzin was, ze gebruikten foute dingen. Maar dacht je dat ze dat zeggen?

Doet u mij dus maar vet van een boom of een koe of een varken. Nauwelijks bewerkt de pan en de mond in. Zolang je niet meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, mag je lekker brood met olijfolie eten, aardappels met room, omelet gebakken in eendenvet. Ja, laten we omelet maken met eendenvet! En paddestoelen! Het mag ook met boter, maar met eendenvet smaakt het veel Périgordischer. Koop het puur of schaf een blik eendenconfit aan, dan heb je vet voor een seizoen.

Week de droogzwammetjes een kwartier in wat warm water. Knijp ze uit. Bak ze met de verse paddestoelen en de knoflook even flink in het vet. Roer de eieren los met zout en peper en een paar eetlepels weekvocht. Doe in de pan. Trek af en toe met een spatel gestold ei opzij en laat vloeibaar op de vrijgekomen plaats vloeien. Draai dan het vuur lager en laat even doorgaren. Helemaal stollen hoeft niet, moet niet. Klap de omelet dubbel en eet. Echte diehards strooien met een persillade van samen gehakte knoflook en peterselie.

Paddestoelenomelet uit de Périgord

Voor 2 (!) personen

10 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes)

200 gram verse paddestoelen, tam of wild, schoongemaakt

1 teen knoflook, gehakt

3 eetlepels eendenvet of boter

4 eieren

persillade: 2 tenen knoflook, vuistvol peterselie

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.