GroentegerechtenVolkskeuken recepten

Recept ovengroenten met tomaat en kokosmelk

Groente. Dat eten wij te weinig. Wij Nederlanders, maar ook ik, als je zo deze site bekijkt. Hier hotsebotsen toch vooral vlees en pasta in het rond, terwijl ik in het echt, thuis, toch ook mijn best doe om vrouw en kind van groente te voorzien. Niet te vaak sla – u kent mijn argument: daar zit niks in – maar broccoli en sperzieboontjes en asperges en koolraap en spinazie. En de rest. Gekookte, gebakken, in ieder geval gegaarde groente. Daar haal je het meeste uit.

In mijn schrijfsels zie je dat niet altijd terug. Ik besluit recepten niet met ‘lekker met…’. Ik ben er voor een smakelijk idee, waarna u zelf de gezonde aanvullingen verzorgt, verzon ik ooit. Maar ja, als de Volkskeukencollega’s en ik de regels dichtsmeren met spek en room en suiker, borrelt er iets op waarvan ik niet dacht dat ik het had: verantwoordelijkheidsgevoel. Denkt er dan niemand om de vezels? Om de vitaminen?

Dus ging ik maar eens ernstig zitten om deze culinaire dagopening van een vegetaal slot te voorzien. Niet noodzakelijkerwijs vegetarisch, maar gewoon flink groente. En lekker natuurlijk. Wat gaan we doen? Net nu er in groente enge resistente bacteriën zijn aangetroffen? Nou, de handel verhitten. Daar gaan die microben van dood terwijl, ik zei het, het nut voor ons lijf toeneemt. Groente bakken is het lekkerst, en je kiept na het garen niks in de gootsteen. Bijkomend voordeel is dat kinderen er ook van gaan eten, althans dat van mij wel, lang geleden, toen ze in de ‘ik lust niks groens’periode zat. Wel zout gebruiken, hè, anders smaakt het alsnog nergens naar.

We gaan een tomaten’curry’ maken met van alles. Eigenlijk twee recepten in elkaar geschoven: verwarm de oven op 200 graden. Verdeel de broccoli in flinke rozen, de stengels ervan in stukjes, net als de selderijknol. Hussel in een ovenschaal met wat olie, zout en de bevroren erwtjes. Zet 30 minuten in de oven. Schep tussentijds een keer om.

Fruit in een koekenpan de knoflook aan in wat olie tot hij kleurt en voeg dan de tomatenblokjes toe, plus de koriander, komijn, zout naar smaak. Laat zonder deksel zachtjes 10 minuten pruttelen. Voeg de kokosmelk toe en kook nog iets in. Breng op smaak met vissaus en iets pittigs.

Meng de ovengroenten met de tomatensaus of giet hem over de groenten heen. Lekker met vlees.

Ovengroenten met tomaat en kokosmelk

Voor 4 personen

500 g broccoli

½ selderijknol, geschild

olijfolie

250 g doperwtjes (diepvries)

2 tenen knoflook, geplet

1 blik à 400 ml tomatenblokjes

1 eetlepel gemalen koriander

1 eetlepel gemalen komijn

200 ml kokosmelk (blik)

paar eetlepels Thaise vissaus

chilipoeder of sambal

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.