Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Pasta met bloemkool en worstenvlees

Het was weer eens bijzonder Italiaans, het online kookseminar met Massimo Bottura, vorige week. Drie mensen zoomden in beeld, twee acolieten en Bottura, waarbij het duo hem een uur lang bevroeg en vooral feliciteerde met zijn indrukwekkende staat van dienst. Nu is die groot – drie sterren Michelin en enkele malen nummer één van de wereld met zijn restaurant Osteria Francescana in Modena -, maar een uur talking heads zien terwijl er koken beloofd is, è un pò troppo. Bottura zindert van energie en ideeën, dat moet genoemd. Zijn aandacht voor detail is indrukwekkend, bleek bij de vragen achteraf. Tijdens het koken, dat toch heus van start ging, benadrukte hij de Italiaanse aanpak: kies met zorg je ingrediënten, kijk niet op geld, gebruik er niet te veel en verwerk ze met de grootst mogelijk aandacht.

Heel cynisch gezegd had ik hem voor die wijsheid niet nodig. Dat zijn immers de uitgangspunten van iedereen die goed kookt en al helemaal iemand die, zoals ik, in Italië heeft gewoond. Maar zo’n seminar, fluisterde iemand me achteraf in, moet je met een antropologisch oog bekijken, als een soort folkloristische voorstelling. ‘Zo echt Italiaans hè?’ Tja, is dat dan weer niet noordelijk-arrogant?

Het koken dan: Bottura maakte een simpele salade en wat fusilli met pesto. Terwijl ik onlangs pesto in deze kolommen had. Pech. Maar in de geest van Bottura, van Italië, is hier mijn recept voor pasta met bloemkool en worstenvlees.

 

Pasta met bloemkool en worstenvlees

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

½ bloemkool

2 braadworsten

3 eetlepels olijfolie

400 g rigatoni of penne

Zwarte peper uit de molen

Optioneel: versgeraspte Parmigiano Reggiano

 

Verdeel de bloemkool in heel kleine roosjes en snijd de steel in kleine stukjes. Haal het vlees uit de worsten en snijd het in brokken.

Bak het worstenvlees in de olijfolie, terwijl je het met een spatel steeds verder uit elkaar drukt. Na een minuut of 5 is het wel voor elkaar.

Breng een pan water met 10 gram zout per liter aan de kook. Doe er de pasta in en kook al dente. Voeg 4 minuten voor het einde van de kooktijd de bloemkool toe.

Houd een kop kookwater apart en giet de pasta en bloemkool af. Voeg bij het worstenvlees en meng grondig op laag vuur. Gebruik een scheutje kookwater en meng opnieuw, herhaal zo nodig. Draai er wat verse zwarte peper over. Wie wil strooit er aan tafel kaas over.

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Pasta met bloemkool en worstenvlees

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.