Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Zomergroenten met verse pesto

Alles is betrekkelijk. Daar ben ik sinds half maart stevig van doordrongen. Veel van wat zo belangrijk leek, bleek het niet te zijn, afspraken, etentjes, evenementen. In dat kader behoor ik ook niet te miepen over de teloorgang van smaak. Het afkalven van culinaire normen. Het sneven van oude gastronomische waarden. Slaat ook nergens op, want die hebben we nooit gehad. Smaak is aangeleerd, aangewend, rottige smaak incluis. Zo blijkt telkens weer dat half Nederland potjespesto lekkerder vindt dan verse. Die verrukkelijke toets van voedingszuur, die tintelende hint van glucosestroop, het smeuïge van aardappel!

Ik behoor niet te miepen, maar ik miep. Pesto hoort niet zuur te zijn, niet door citroen, niet door ascorbine, hij hoort al evenmin zoet te bevatten, geen suiker en geen glucosestroop, net zo min als aardappel. Geen cashewnoten, geen peterselie, geen zonnebloemolie, geen melkproteïne, geen… Ik zit me hier helemaal op te winden. Voor ik met zachte hand door broeders wordt weggeleid om een kalmerend prikje te krijgen, geef ik mijn recept voor zomergroenten met pesto alla genovese.

 

Zomergroenten met verse pesto

Groentegerecht voor 2 personen

 

1 grote plant basilicum (minstens 60 gram groen)

75 g Parmigiano Reggiano of Pecorino

50 g pijnboompitten

1 teen knoflook

200 à 300 ml zeer goede olijfolie extra vergine

400 g sperziebonen

1 courgette, liefst geel

1 flinke rode ui

 

Knip de basilicum boven de grond van de plant af; de steeltjes zijn zacht en kunnen gebruikt worden. Was en droog hem. Snijd hem grof. Doe in de keukenmachine (voor grof), beker van de staafmixer (medium) of blender (fijn), samen met de kaas, pijnboompitten, knoflook en flink wat olie. Draai. Duw wat aan – dat is vast nodig – en voeg zonodig meer olie toe. Proef of er zout bij moet.

Snijd de steelaanzetjes van de sperziebonen, maar laat de dunne puntjes aan het andere eind zitten, als ze niet verdroogd zijn. Breng een pan water aan de kook met 10 gram zout per liter en kook er de sperziebonen beetgaar in, in 8 à 15 minuten (haricots verts of  dikke Hollandse bonen, dat scheelt).

Snijd de courgette in kleine stukjes en de ui grof. Bak de blokjes courgette met de ui op halfhoog vuur in 3 eetlepels olijfolie, met het deksel op de koekenpan. Groene courgette is wateriger dan gele en is eerder beetgaar: 3 minuten. Gele mag 5 minuten hebben. Breng op smaak met zout en meng ten slotte alle groenten met flink wat pesto.

Je houdt pesto over. Mooi!

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Zomergroenten met verse pesto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.