Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Pasta met hardgekookt ei en kappertjes

Pasta alla carbonara is een culihit van de laatste twintig jaar. Een heerlijk onderwerp voor kookfanaten, aangezien er een duidelijke hiërarchie bestaat in de verschillende benaderingen. Onderaan, eigenlijk buiten uw en mijn gezichtsveld, hanteert men supermarktelijk aangeschafte potten met ‘carbonarasaus’. Iets hogerop beieren allerlei klokken maar zijn de klepels schaars, als men er al naar zoekt. Men voegt er broccoli aan het recept toe, of paprika of spinazie of erwtjes of wat nu weer een stagiaire bij een culiredactie op maandagochtend heeft verzonnen. Weer een tree hoger gebruikt men room. Room! Aan de top, daar waar de gastronomische goden huizen, doet men daar niet aan. Spek, ei, kaas, dat is het, met wellicht een draai zwarte peper, zo ziet Jupiter dat graag.

Ook binnen dat kader evenwel kan carbonara nog mislukken. Wanneer Venus de pasta weer eens te gaar kookt, precies wat u zegt. Of door het ei te veel te laten stollen, iets wat Apollo helaas te dikwijls presteert. Carbonara is geen roerei met spek maar een saus (mijn recept daarvoor is met enige welgeplaatste muisklikken tevoorschijn te toveren op de Volkskrantsite). Dat stollen echter zette me onlangs aan het denken. Zou je geen pasta kunnen sieren met gestold ei? Hardgekookt ei zelfs? En jawel hoor. Honderden Italianen waren me al voor en ik kon kiezen als het om internetrecepten ging. Tijd om zelf aan de slag te gaan. Ik serveerde dit en kreeg de handen op elkaar.

 

Pasta met ei en kappertjes

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 eieren

1 teen knoflook, gekneusd

2 ansjovisfileetjes

6 eetlepels olijfolie extra vergine

Handvol gehakte peterselie

50 g kappertjes, uitgelekt

400 g korte pasta zoals penne

 

Kook de eieren hard, laat ze schrikken in koud water en pel ze. Hak ze fijn en strooi er wat fijn zout over.

Bak de knoflook met de ansjovis zachtjes in de olijfolie tot de vis uit elkaar valt. Help daarbij met een spatel. Gooi de knoflook weg en voeg de peterselie en kappertjes toe. Meng en draai het vuur uit.

Kook de pasta al dente in ruim water met zout (ik neem 10 gram per liter, zoals de Italianen). Bewaar een kopje kookwater en giet de pasta af. Meng snel op laag vuur met de olie en de kappertjes in de pan. Voeg een drupje van het bewaarde kookwater toe om het nét vochtig te houden. Bekroon met het gehakte ei. Roer niet maar serveer meteen.

 

 

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.