Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept peren uit de oven met Nutella

Vroeger had je Pastachoca. Beregoed, precies. En nu zijn er Duo Penotti en nog wat onduidelijke boterhampasta’s met chocolade. Maar niks is zo populair als Nutella. De grap is dat het eigenlijk geen chocoladepasta is. Het smaakt vooral naar hazelnoten, met melkpoeder en niet meer dan een beetje cacao. Lekker hoor. Als het niet alle dagen is. Wij eten het alleen als we op zomervakantie zijn, vraag me niet waarom…

Van de week kreeg ik een Nutellakookboek op mijn bureau. Jazeker, een dik, giechelend rood kookboek met ‘meer dan 300 inspirerende en smeuïge Italiaanse recepten’ (Becht, 19,90), stuk voor stuk met Nutella. Typisch een boek dat niemand voor zichzelf koopt, maar wel voor anderen. Het is leuk! En mal en raar en vreemd, want wie heeft er nou een boek nodig om met Nutella in de keuken te gaan klooien? Maar dat is eigenlijk wijsheid achteraf, want het was inderdaad dit boek dat mij deed beseffen dat Nutella (en Pastachoca en misschien Duo Penotti en de rest) een puik ingrediënt is in de zoete keuken. Chocolade moet je smelten, Nutella is al zacht, en er zit lecithine in die al te grote ellende, schiften en zo, voorkomt of vertraagt.

Het boek is bijna van kaft tot kaft vol met die 300 recepten. Want er valt verder niks te vertellen dan het opmerkelijk korte verhaal van het ontstaan: de na-oorlogse schaarste aan chocolade, de Piemontese banketbakker Ferrero die het oude regionale recept voor gianduia, hazelnoot-chocolade, aanpaste (goedkoper maakte) door minder nootjes te nemen en de boter te vervangen door olie, de nieuwe naam Nutella in 1964. Gianduia is nog altijd de trots van Turijn, bestaande uit pure chocolade, noten en boter. Nutella is eerder als een suiker-oliesmeersel te beschouwen, want de hazelnoten, cacao en melkpoeder maken samen niet veel meer dan een kwart van het geheel uit. Geeft niet, het smeert en het smaakt.

De recepten zijn in het boek vaak wel heel erg kort beschreven; je moet je eigen kook- en bakkennis meebrengen om ze te gebruiken.

Peren uit de oven: zet de oven aan op 160 graden. Was de peren. Steek van onderaf het klokhuis eruit met een appelboor, maar slechts een stukje, zodat de bovenkant intact blijft. Vul met Nutella. Vet een ovenschaal in met boter en leg de peren erin. Bak ze 20 minuten.

4 mooie handperen

100 gram Nutella

beetje boter

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.