Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept biefstuk met spicy zuurkool – Volkskeuken van 10 februari

Engagement is goed, maar het kan ook doorslaan. Stichting Wakker Dier meldt als ‘nieuws’ dat er paardenvlees wordt gegeten in Nederland, zonder dat veel mensen dat weten. Vooral snacks bevatten het. Ja, nou en? Wakker Dier zegt weliswaar na het vegetarisme het eten van biologisch vlees als een waardig alternatief te willen bevorderen, maar nu slaan ze volslagen op hol. Gaat het om ‘kistpaarden’, om paardjes die met 40.000 in een krappe schuur worden gehouden? Welnee.

Natuurlijk zijn er massa’s Nederlanders die geen paard willen eten. Net zo min als kwartels, lammetjes, kalveren, konijnen. Dat is het flappiesyndroom. Waar je de grens trekt moet iedereen zelf weten. Maar van een organisatie mag je toch iets zinnigers verwachten dan goedkoop populisme.

De aangedragen argumenten hangen als los zand aan elkaar. Het grootste deel van het hier verwerkte paardenvlees komt uit Zuid-Amerika, waar vleespaarden worden gefokt. Daarna beginnen ze over de paarden in ons land. Daarvan wordt een groot deel nooit gegeten, maar een kwart wordt slecht verzorgd! Nou, daar doe je niks aan door die vieze frikadellen te laten staan.

Of een product paardenvlees bevat staat keurig op de verpakking, dus wie het niet wil, kan het doodeenvoudig vermijden. Toch moesten er Wageningse studenten aan te pas komen – wetenschappelijk onderzoek! – om de etiketjes te lezen (lees: om de stunt meer op te laten vallen). Lees ook de discussie op foodlog.nl.

Tijd voor een recept met paardenvlees. Het is ietsje zoeter dan rund, maar het kan daardoor vervangen worden. Biefstuk met spicy zuurkool: spoel ze zuurkool in een vergiet ietsje af onder de kraan. Laat goed uitlekken. Bak de knoflook, gember en chili in de helft van de boter zachtjes tot de knoflook kleurt. Voeg de zuurkool, de wijn en de room toe, plus wat zout. Laat onder een deksel een half uur of langer smoren. Haal ondertussen de biefstukken uit de koelkast, wrijf ze in met sojasaus en geperste knoflook en laat bij kamertemperatuur staan. Verhit ten slotte de resterende boter met wat olie in een koekenpan, droog de biefstukken af en bak ze. Laat een minuutje staan voor ze te serveren met de zuurkool.

Biefstuk met spicy zuurkool voor 4:

400 gram zuurkool

2 tenen knoflook, gehakt

2 cm verse gember, gehakt

1 chilipeper, gehakt (met zaad is pittig)

4 à 5 eetlepels boter

1/2 glas witte wijn (droog of halfzoet)

1 dl slagroom

4 biefstukken (paard of rund) van 125 gram

scheut lichte sojasaus

2 tenen knoflook uit de pers

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.