HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept biefstuk met yoghurt en specerijen

Stoofpotten zijn mooi, stoofpotten zijn fantastisch. Maar vaak krijg ik trek in een stoofpot als de middag al op weg is, ik nog boodschappen moet doen en we op tijd moeten eten omdat vrouw of dochter ’s avonds Iets Moeten. En laat je niks wijsmaken door supermarktbladen: sudderpotten zijn niet gaar in anderhalf uur. Afhankelijk van het gebruikte stoofvlees duurt sudderen twee tot vijf uren, waarbij aangetekend dat hoe langer en trager de garing gegaan is, hoe lekkerder het resultaat.

Heerlijk, dat trage. Het geeft een uitzicht op de oneindigheid, het verbindt het heden met het verleden, doet althans mij gastronomisch wegdromen naar verre, uiterst aangename einders. Maar ja, mijn dagelijkse vliegverkeer heeft maar een beperkt slot voor culinaire take-offs. Vandaar dat ik mijn eigen stoofpotimitatietechniek heb ontwikkeld.

Het resultaat is geen stoofvlees, maar wel iets lekkers. Het filmende, smeltende effect van het smeuïg zacht geworden bindweefsel ontbreekt, maar daar staat tegenover dat de kenmerkende textuur van mislukt stoofvlees, droog en draderig, eveneens bij voorbaat uitgesloten is.

Dochterlief zeurde al weer tijden om Indiase gerechten, en zodoende organiseerde ik een opwekkend gerecht met specerijen en yoghurt. En om kritiek voor te zijn: nee, dit is beslist niet origineel, maar slechts een door India geïnspireerde gedachte. Excuus voor de biefstuk; mijn slager heeft geen fatsoenlijk lamsvlees.

Ik heb bij mijn staafmixer een hakselmolentje dat hetzelfde doet als de keukenmachine. Omdat het kleiner is, kun je er heel goed een kruiden-uimengsel in pureren. Doe de ui, knoflook, geschilde gember en de specerijen in zo’n ding en draai tot prut. Frui het mengsel in een scheutje olie tot het vocht verdampt is en de geur lekker los komt. Roer de bloem grondig door de yoghurt en voeg het bij het mengsel. Doe er zout en een 1 dl water bij en laat 5 minuten zachtjes koken.

Gril of bak het vlees apart en houd het zeer rood. Laat het afkoelen en snijd het daarna in stukjes of plakjes. Warm het voor het serveren nog een paar minuten in de saus en maak op smaak af met zout. Pas op, te lang verhitten maakt het vlees taai. Bekroon met de koriander.

Biefstuk met yoghurt en specerijen, voor 4 personen:

1 ui

2 tenen knoflook

3 cm verse gember

1 eetlepel garam masala

1 eetlepel gemalen koriander

4 groene kardemompeultjes

2 kruidnagels

6 zwarte peperkorrels

scheutje olie

1 dikke theelepel bloem

1 dl yoghurt

4 x 100 gram kogelbiefstuk of lamsbout

handje verse koriander

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.