NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept citroentaart

We zitten er middenin: de Week van de Smaak. Fantastisch! Niet dat ik denk dat de betrokken schoolkinderen opeens kleine gourmets worden. Het gaat om de aandacht. Smaak komt op de kaart en dat is winst. Vervolgens kunnen we er weer over gaan twisten. Want koks als Wind kunnen nu wel roepen dat biologische groenten lekker zijn, de meeste moeders kunnen groenten niet lekker krijgen, of ze nu biologisch zijn of niet. Welnee zeg, de halve natie heeft zijn culinaire ziel verkocht aan Maggi, Knorr, Honig en Danone. Koop een pak Wereldkeuken en je hebt houvast; opeens kun je over het bruisende water van de gastronomische zee lopen zonder te verzuipen!

In dat pak zit weliswaar niet veel meer dan twee verpakkinkjes met chemie en gevriesdroogde eetbaarheden, maar de instructies op het karton – honderd keer getest op zwakbegaafden – leiden je door het kookmoeras. Knorr houdt je hand vast! Het uiteindelijke resultaat heeft weliswaar een hoerasmaak, maar is eetbaar. Gevaarlijker is dat het indoctrineert. Smaak is gewenning, en na tien keer Wereldkeuken is hoerasmaak jouw smaak geworden. Hoe je daar vanaf komt? Heel makkelijk. Door prikkels. Associaties. Dagdromerij. Door culinair verliefd te worden op Jamie Oliver, op Pierre Wind, op de Toscaanse keuken of op die van de Provence, Thailand, Andalusië. Met andere woorden: door te wensen dat de recepten van die mensen en uit die streken lekker zijn. Dan worden ze dat vanzelf.

Tijd voor een Franse citroentaart. Heel makkelijk en zonder Dokter Oetker te maken. Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine (geen blender) en draai tot het een bal begint te vormen. Verdeel het deeg in een taartvorm van 22 of 24 cm doorsnee en maak een klein randje. Zet de vorm in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Rasp de schil van de citroenen aan alle zijden op de fijne rasp zodat je alleen geel hebt; wit is bitter. Snijd 1 citroen door en pers hem uit; de andere is niet nodig. Klop de eieren met de suiker schuimig. Smelt de boter en meng die met de citroenrasp en het sap door de eieren. Giet deze vulling in het deeg en bak de taart 20 tot 25 minuten, tot het deegrandje goudbruin is. Dek af als de eivulling te bruin wordt. Haal na het bakken uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Citroentaart

voor 8 personen

Deeg:

1 ei

1 snufje zout

100 gram basterdsuiker

100 gram koude boter, in 8 stukken

200 gram bloem

vulling:

2 biologische citroenen

3 eieren

150 gram suiker

60 gram boter

Op 18 maart start weer een cursus culinair schrijven en wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor de feestdagen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland bestellen? 
Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

12 reacties op “Recept citroentaart

  1. Beste Onno, een vriendin van mij wees me op uw maakbare recepten en momenteel geniet ik van verhaal en het water loopt me bij de meeste recepten al in de mond. Ik sta dus te popelen om bijvoorbeeld de aardbeientasrt te maken. Was ik net asngekomen bij de citroentaart, waar vele recepten voor te vinden zijn. Maar soms zie je de bomen niet meer in het culinaire bos op internet. Vroeger hadden de alleen het Margriet kookboek. Maar terug naar de citroentaart. Het kan natuurlijk
    Zonder meringue, maar een kwak zoet eiwit met bruin randje maskt de tasrt wel een stuk lekkerder en aantrekkelijker !!!!!

  2. Wow, we hebben een heerlijke afsluiting van onze maaltijd gehad met dit heerlijk frisse taartje. Eenvoudig te maken geen blind bakken, pure smaak! Bedankt voor dit recept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.