Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept exotische kippenlevertjes met bataatfriet

 

Er zijn mensen en er zijn hobby’s. Vreemde hobby’s soms, althans in de ogen van de niet-aangeraakten. Vliegtuigspotten, hengelen en de vissen weer terugzetten, bonsaiboompjes kweken of (Ernie in Sesamstraat) paperclips verzamelen, ik snap er niks van. Ik word daarentegen opgewonden van nieuwe gerechten. En dat hoeven helemaal geen Aardverschuivende Combinaties van sterrenchefs te zijn, maar juist kleine wijzigingetjes in oude vertrouwde recepten die de smaak plotsklaps veranderen. In de Aziatische keukens wil men graag pasta’s maken van ui, knoflook en smaakmakers om die in olie te fruiten voordat groente, vis of vlees erbij gaan. Dat viel me weer op toen ik naar de verrukkelijke internetfilmpjes van Mingfang Wang Tijgerkop zat te kijken, die onbevangen in haar thuiskeuken de geheimen van de Chinees-Indische restaurants toont. Zie haar worstelen met vijfkilobrokken varkensnek of buikspek, met liters pindasaus en niet in de pan passende kippen. Dat is koken, dat is internet!

Zo geïnspireerd toog ik aan de sjalotten- en knoflookmalerij toen er weer eens kippenlevers op mijn pad kwamen. Verbluffend! Met dezelfde ingrediënten als ik anders gebruik kreeg ik een nieuw gerecht. De saus ‘hing aan’ en de aroma’s leken door een ander deurtje het podium te betreden. Welaan, daar gaan we. Maar eerst een disclaimer: het nuvolgende recept is noch Chinees, noch Indonesisch, noch Aziatisch in zijn niet bestaande algemeenheid. Het is Kleyn.

 

 

Exotische kippenlevers met bataatfriet

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

3 sjalotjes

2 tenen knoflook

4 cm verse gember, geschild

1 eetlepel sambal manis

8 eetlepels olie

1 rode ui, in flinters

400 g kippenlevers, in stukken

2 eetlepels droge sherry of witte wijn

6 eetlepels ketjap manis

1 kg zoete aardappelen

1 eetlepel Chinees 5-kruidenpoeder

 

 

Pel de sjalotjes, knoflook en gember en snijd ze klein. Doe ze met de sambal in het bakje van de staafmixer en draai alles tot prut. Verhit 5 eetlepels olie in een wok en doe er de pulp in. Fruit al roerend 3 minuten. Voeg dan de ui toe, draai het vuur laag en dek af. Laat zachtjes 4 minuten garen. Doe de kippenlevertjes, de sherry, de ketjap en wat zout erbij, meng en laat afgedekt 10 minuten garen, nog steeds zachtjes. Klaar!

Erbij aten we luiemensenfriet van bataat: snijd de zoete aardappelen in de lengte in 4 of 8 repen. Hussel met zout en wat olie en rooster 30 minuten in de oven op 200 graden. Meng er voor het serveren het 5-kruidenpoeder door.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

3 reacties op “Recept exotische kippenlevertjes met bataatfriet

  1. Hallo Onno,
    Naar welk deel van het rund moet ik vragen om klapstuk te krijgen. Onder deze naam is het in Duitsland waar ik woon
    natuurlijk niet bekend?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.