NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept fromage fort – de lekkerste kaaskliek

 

 

Hebt u nog resten kaas in de koelkast? Zuivelse klieken van losbandige feestdagen? Dan gaan we daar wat van maken. Het gaat onderdeel worden van het aan de kant doen, het recyclen, het hergebruiken, het met een schone lei, opgeruimd gemoed en fris gesteven optimisme binnentreden van de toekomst.

Het idee kwam onlangs tijdens een memorabel etentje, een lunch als presentatie van de wijnen van Le Champ Divin in de Jura, waar ik in de zaterdagse wijnrubriek nog op terugkom. Gerant en eigenaar van restaurant Le Garage Erwin Walthaus bereidde als nagerecht aan tafel iets wat hij een Savoyarde noemde – een term die ik voor dit gerecht niet heb kunnen terugvinden. Voor mij was het een fromage fort, een bereiding die door gans Frankrijk bekend is, en onder andere namen wellicht ook daarbuiten. Het is dan niks meer of minder dan een geprakte of anderszins klein gemaakte kazenkliek, opgeroerd met knoflook, peper en een drup drank. Fransen van de meer rurale depositie frommelen dat in aardewerken potten en zetten het in kelders weg om te rijpen, een paar maanden of wat langer. Rijpen betekent hier een hoog volatiele stammenstrijd van schimmels en bacteriën, oorlogen op microbisch niveau, schimmelende guerrilla’s en dampende veldslagen, sluimerende en dan weer opvlammende schermutselingen. Als zo’n pot uit het kelderduister op tafel komt kan dat alleen als de kaarsen en de haard uit zijn; open vuur is levensgevaarlijk. Eten is immer op eigen risico, maar loopt het goed af dan ben je wekenlang immuun tegen de meest voorkomende kwalen. Er loopt nu onderzoek of fromage fort niet veel beter is dan een griepprik.

 

Goed, zo heftig was Walthaus’ versie niet. Hij gebruikte trouwens geen kaasresten – niet chic in een rood pluchen Amsterdams restaurant – maar verse stukken, mengde er wat verzachtende crème fraîche door en serveerde het à la minute:

 

 

 

Fromage fort à la minute

Nagerecht voor enkele francofiele personen

 

200-300 g (resten) zachte of halfharde kaas, met zeker ook wat blauwe

1 à 2 tenen knoflook, ragfijn gehakt

2 eetlepels sterke drank

2 eetlepels gehakte peterselie

2 eetlepels geknipte bieslook

125 ml crème fraîche

 

 

Prak alle kaas fijn. Ik gebruik ook de korst, tenzij die te hard is. Meng er naar smaak knoflook door en heel weinig drank (die overheerst snel), peterselie en bieslook voor het uiterlijk (hoewel dat nauwelijks helpt), en crème fraîche. Serveer met geroosterd brood en ruige rode wijn of goedkope calvados.

 

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Mijn workshop inspiratie en research, 12 november bij mij thuis in Koog aan de Zaan, was rap volgeboekt. Snel een nieuwe datum gezocht: zondag 9 februari 2020. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.