Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept gebakken venkel met blauwe kaas en tahin

 

Kijk me hier nou toch eens staan. Op de vrijdag! Alles stroomt, zei een oude Griek, en dat geldt ook voor Volkskeukens in de Volkskrant. Sinds deze week tumultueuzen wij langs de dagen, etend en schrijvend, wij wildwaterkanoën achter elkaar door de rotsige bedding van de kookrivier. Zo is mij ditmaal de eer gegund het weekendse culibal te openen. En omdat de zomer even met vakantie is moeten we zelf voor een zonnetje zorgen. Degenen die op woensdag de krant weleens inzagen, weten dat mijn voorliefde uitgaat naar schaarse, uitzinnige en exotische ingrediënten als aardappelen, varkenslapjes en witlof. Maar het kan nog ruiger. Dit keer grijp ik naar venkel. Venkel, die woeste bol met zijn geribde rokken, stug en weerbarstig in rauwe staat, half onder de grond groeiend en daarboven stengelig naar de hemel reikend in een naar anijs geurende weelde van takken en appelgroen geveerd blad. Als je lang genoeg wacht gaat zij nog bloeien ook, met forse schermen van gele insektenverleiding die na voldoende aanloop veranderen in zoet dampend zaad.

Venkel kun je koken. Je krijgt dan een keurige hap. Een beetje zacht, vriendelijk, gemoedelijk. Niks voor het weekend dus. Wij gaan baksmoren!

 

 

Gebakken venkel met blauwe kaas, tahin en pompoenpitten

Voorgerecht voor 4, hoofdgerecht voor 2

 

2 grote gave, mooie bollen venkel

4 eetlepels olijfolie

4 eetlepels tahin (sesampasta)

1/2 teen knoflook uit de pers

100 g blauwe kaas naar keuze

handje gepelde pompoenpitten

 

 

Van een venkelknol zijn de uitstekende stukjes stengel te hard om te eten. Snijd ze weg, maar niet te veel; je kunt een beetje voelen waar ze stug worden. Snijd daarna van de onderkant een heel dun plakje af, voor het uiterlijk. Snijd daarna de knol overlangs door, in de lengte, dus van waar ooit de wortels zaten richting stengels. En dan niet door de dikke kant maar zo dat je twee vrij dunne helften overhoudt; zie de foto hierboven.

Doe de olie in een passende koekenpan en leg de halve venkelbollen erin. Zet het vuur aan en sluit het deksel. Speel met vuur, wat hoger, wat lager, zodat de venkel bakt, wat vocht loslaat, kleurt en beetgaar wordt; dat duurt 25 minuten. Draai af en toe ens voorzichtig om en bestrooi halverwege het bakproces goed met zout.

Maak de saus door de tahin los te roeren met wat water. Dat gaat vreemd, lukt eerst niet, wordt daarna heel dik; gewoon doorgaan. Breng op smaak met zout en geperste knoflook. Verdeel de kaas in vlokken. Bouw een mooi gerechtje op de borden en garneer met de pompoenpitten.

 

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

2 reacties op “Recept gebakken venkel met blauwe kaas en tahin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.