Volkskeuken recepten | Voorgerechten

Recept gegrilde gamba’s in yoghurtmarinade

Zo lezers, regenen jullie al weg, in Nederland? Eerst wekenlang herfst, en nu tropische buien, de ene dag 24 graden en de volgende 32? Vroeger had je Jan Pelleboer, die over de Wereldomroep knerpte hoe bar het in het vaderlandse was. Mooi was dat. Op campings zag je op gezette tijden Nederlanders met hun wereldontvangertjes zitten om zich te laven aan de meteorologische ellende van de thuisblijvers. Desgevraagd wilden ze horen hoe de weersverwachting voor hun eigen verblijfsplaats was, maar dan jokten ze, hoor.

Het grootste geluk was om te horen hoe langs de grote rivieren de zandzakken voor de deur moesten vanwege de dreiging van overstroming, en in Friesland daken van de huizen waren gewaaid door onverwachte stormen.

Op Corsica is het weer stabiel. Stabiel heet en stabiel droog. Spektakel hoef je in de zomermaanden niet echt van de weergoden te verwachten; zelfs een onweersbui hebben we de afgelopen weken niet gehad. Alle vertier moet derhalve zelf georganiseerd worden. Zwemmen, lezen, wandelen soms, liefst een beetje vroeg. Maar mijn familie is net een troepje bejaardentehuisbewoners: het grootste evenement van de dag is en blijft de maaltijd. Anders dan bij die lieden hebben we daar echter zelf de hand in. We kunnen kiezen, we moeten inkopen en nog bereiden ook. Door het Corsicaanse repertoire zijn we allang heen. Dat is nogal boers en simpel. Gisteren maakte ik gemarineerde gamba’s op de grill. Waar het om draaide was natuurlijk mijn uiterst eclectische marinade, die bijzonder goed gelukt was. Volgens mij smaakt hij ook uitstekend bij blokjes kip of varken of lam of om het even wat voor beest.

Rasp de gember en de knoflook, zoveel als lukt zonder je vingers mee te raspen; je hebt van beide een eetlepel nodig. Meng dat met de andere ingrediënten en de gamba’s of blokjes vlees. Dek af en zet een paar uur koel weg. Verhit een grilplaat of een barbecue. Je kunt de gamba’s of blokjes vlees aan pennen rijgen, maar het hoeft niet natuurlijk. Gril tot het een aardig kleurtje heeft, gamba’s en lamsvlees kort, kip en varken langer, want die moeten echt gaar zijn.

Gamba’s gemarineerd met yoghurt

Voor 4 personen:
5 cm verse gember

3 of 4 tenen knoflook

150 ml volle yoghurt

1 eetlepel harissa of sambal

1 eetlepel gemalen koriander

1 eetlepel gemalen komijn

1 dikke eetlepel abrikozenjam

2 eetlepels Thaise vissaus

1 eetlepel olijfolie

600 gram gepelde gamba’s of blokjes kipfilet

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.