Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept kabeljauw met blokjes bloedworst

Het is een droom. Van mijn vrouw, van meerdere vrienden, van u misschien: wijnboer zijn. Nee, van mij niet. Je zal maar wijnboer zijn in het sherrygebied, of bij Sauternes. Prachtige wijn maak je, maar verkopen ho maar. Ik was onlangs in Sauternes en het was er prachtig en de wijn was fantastisch en toen ging de zon schijnen en de mensen waren aardig, maar iedereen had rimpels van de zorgen. Want met de afzet ging het moeilijk. Waarom? Omdat we niet weten wanneer we Sauternes moeten drinken. Koningin Wilhelmina nipte het bij een zeetongetje, maar wij willen dat niet meer. Wij willen droog. Terwijl Sauternes zoet is, intens zoet, troostend terug bij mamazoet, licht aan het eind van de tunnelzoet.

En dat komt dan weer – sprak de wijnzeurkous – doordat er veel meer in zit dan alleen maar druivensuiker. Knisperende zuren bijvoorbeeld, en een aroma dat gevormd wordt door de juist daar in de Sauternesstreek voorkomende schimmel die in de herfst de druiven aantast. Troost met een vleug verrotting, daar gaan ieders endorfinen en hormonen de horlepiep van dansen.
Om aan te tonen dat je Sauternes bij het eten kunt drinken schonk men het mij bij het eten. Opdat ik aan mijn lezers kon vertellen dat je het bij het eten kunt drinken. Welnu lezers, dat is zo. Een tajine van lamsvlees met veel specerijen, gekonfijte citroen en rozijnen smaakte verrukkelijk met Sauternes. Net als de schotel blauwe kaas – een klassieke combinatie.
Nog een recept waar je uitstekend een zoete wijn van de Sauternesfamilie (Barsac, Loupiac, Sainte-Croix-du-Mont, Cérons, Cadillac) bij kunt schenken: vis met bloedworst en Sauternes. Vreemd? Misschien. Maar vooral lekker.
Snijd de bloedworst in dobbelsteentjes. Bak ze in een eetlepel boter met de olie redelijk krokant in een minuut of 5. Schep uit de pan op keukenpapier. Gebruik het vet plus de resterende boter om de kabeljauwfilets in te bakken. Bestrooi met zout en peper en leg ze na het bakken heel voorzichtig op warme borden. Blus de pan met de zoete wijn, roer en giet over de vis. Bekroon met de bloedworst. Er mag rode kool bij!

Kabeljauwfilets met bloedworst
voor 4 personen:
2 plakken bakbloedworst (100 gram of zo)
2 eetlepels roomboter
1 eetlepel olie
4 moten kabeljauwfilet van 150 gram
1/2 glas zoete wijn (Sauternes, muscat, cream sherry)

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.