HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kabeljauw met Catalaanse saus en rozijnen

Nou, dat was een mooie, mijn Volkskeuken van afgelopen zaterdag. Ik grimmig letters hoesten over herfst en wolken en treurigheid, terwijl de hemel zo blauw was als de jurk van de heilige maagd. Ik had dat stuk eerder geschreven, dat begrijpt u. Omdat ik naar Spanje ging. Naar de provincie Lleida, de westelijke reep van Catalonië, weg van de kust. Aan de noordzijde grenst dat gebied aan Frankrijk, en daar, in de Pyreneeën, liep ik mij op 2000 meter hoogte kleumend te verbijten over wat ik voor nonsens in de krant had gezet.

Mooi was het daar trouwens. Hartverscheurend mooi. Kloeke pieken van eersteklas graniet, een klotsend bergmeer van San Maurici als voorgrond, en daaromheen bossen die de laatste modetinten van het najaar toonden, onder een zwerk dat dan weer de zon als hoofdrolspeler had, dan weer loden wolken torste waaruit piepkleine ijsregendruppels in mijn gezicht prikten.

Vlakbij, in la Guingueta d’Aneu, kreeg ik bij Hotel Poldo een lunch die klonk als een klok, met paddestoelen en hertenkoteletjes en slakken. Maar het gerecht dat ik thuis meteen heb nagemaakt was gek genoeg met vis. Oorspronkelijk gebruikte men met klipvis, gezouten stokvis dus, maar nu vond men het chiquer om verse kabeljauw te nemen.

Week de rozijnen 1 uur in koud en het eekhoorntjesbrood 10 minuten in 1,5 dl heet water. Zout de mootjes vis en laat ze buiten de koelkast staan tot het bakken. Fruit de ui in 2 eetlepels olie op laag vuur tot hij zacht is en ga dan door tot hij wat kleurt. Knijp de paddestoelen uit en bak ze 3 minuten mee. Voeg dan het weekvocht van de paddestoelen toe (zonder de droesem) en de witte wijn. Laat zachtjes 10 minuten koken. Doe alles met de hazelnoten en de knoflook in de beker van de staafmixer en pureer zo glad mogelijk. Doe door een zeef in een pannetje. Voeg de room en de uitgelekte rozijnen toe en verwarm.

Bak de vis zachtjes in de rest van de olie, onder een deksel. 5 minuten moet genoeg zijn. Breng de saus op smaak met zout en serveer met de vis.

Kabeljauw met Catalaanse herfstsaus

Voor 4 personen:

2 eetlepels grote rozijnen

4 mootjes kabeljauwfilet van 150 gram (of een andere blanke vis)

1 uitje, gesnipperd

4 eetlepels olijfolie

5 gram gedroogd eekhoorntjesbrood (cèpes)

1 dl witte wijn

1 eetlepel geroosterde hazelnoten

1/2 teen knoflook

1 dl slagroom

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.