HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kip met dragonsaus

 

Vreemd hoor, die Fransen. Om je kasteel naar slagroom te noemen. Trouwens, in Thionville hebben ze een 15e-eeuwse gotische kerk pal naast de snelweg gebouwd. Dat doe je toch niet?
Hoe dan ook, wij bezochten Château Chantilly. Alwaar cuisinier Vatel zich van het leven beroofde toen de bestelde vis voor een grandioos diner voor de Prince de Condé en Lodewijk XIV niet op tijd arriveerde (hij werd een half uur na zijn verscheiden alsnog bezorgd), alwaar grandioze gasten zich vermaakten in de grandioze tuinen, en waar de achterkleinzoon van Le Grand Condé in de 18e eeuw Les Grands Ecuries liet bouwen, stallen in maat en uitvoering van een paleis, die 200 paarden en 500 jachthonden huisvestten. Het is nu een levend museum over paarden, met shows en demonstraties en louter amazones in de zadels. Grandioos.
Wij laafden ons aan de pracht, aan de schilderijencollectie die alleen het Louvre voor moet laten gaan, en aan de rustieke salade met eendenmaagjes in de hamot, het ‘boerendorpje’ dat er in het park werd gebouwd omdat Jean-Jacques Rousseau beweerde dat terug naar de natuur heilzaam was. Als dessert bood men aardbeitjes met slagroom, frambozen met slagroom of gewoon alleen een portie chantilly – à 5 hele euro’s. Maar dat was dan ook wat. Rauwmelkse room, poedersuiker en wat vanillemerg, geklopt tot een donzen droom.
Nou, dat recept hebt u dus bij deze. Rest het jammerlijke feit dat rauwmelkse room bij ons (en in Frankrijk) niet te krijgen is (want uiterst kwetsbaar). Vandaar dat ik het recept geef van wat ik na thuiskomst maakte: kip met dragonsaus, klassiek gebonden met eidooier (monsieur Vatel, vous seriez content). Dat smaakt zelfs tijdens hittegolven.

 

IMG_4033

 

Kip met dragonsaus
Hoofdgerecht voor 4 personen

 

4 kippendijen of kipkarbonades, zonder vel
30 g roomboter
100 ml witte wijn
3 eetlepels gehakte verse dragonblaadjes (of 3 theelepels gedroogde)
200 ml echte (volvette) slagroom
1 eidooier

 

Organiseer het vel van de kippendijen, als dat er nog niet af was. Zout het vlees. Verhit de boter en bak er rustig de kip in aan. Gebruik geen hoog vuur. Na een minuut of 5 heeft het vlees genoeg kleur. Schenk de wijn in de pan, voeg de helft van de dragon toe en dek af met een deksel. Laat 15 minuten zachtjes garen. Haal dan de kip uit de pan. Roer de room door het bakvocht en laat even bruisen; kook zonodig iets in. Haal de pan van het vuur. Roer de eidooier los en giet er een lepel saus bij. Roer en voeg het dan bij de saus in de pan, samen met de resterende dragon. Roer glad, verhit niet meer en serveer met de kip.

 

 

 

 

Vers verschenen: mijn gloednieuwe boek Mijn Frankrijk – verhalen en recepten. Wil je het ontvangen met handtekening, dan kun je het hier bestellen. Net zoals De grote Kleyn, Luilekkerland en Mijn Italië – verhalen en recepten, plus Charlottes boek Trek, eten onderweg – toen en nu!

Op 27 september 2021 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshops Kookboek Maken (28 november 2021) of Inspiratie en Research (datum te bepalen zodra corona het toestaat). Klik hier voor informatie. 

 

 

5 reacties op “Recept kip met dragonsaus

 1. En wat smaakt hier het lekkerst bij?
  Laatst gemaakt met aardappeltjes uit de oven. Lekker hoor maar niet de perfecte combi!
  Maar wat dan wel…

   1. Haha,
    Hoe simpel kan het zijn…
    Vorige keer veel dragonsaus over omdat de ovenaardappeltjes de saus niet nodig hadden.
    Zó zonde!
    Vanavond nog eens met heerlijke Opperdoezers!!
    =-)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.