HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kip met room en linzen

Je zou het een luxeprobleem kunnen noemen: een schattig vakwerkhuis huren in een snoeperig mooi Normandisch winterlandschap en dan merken dat de zuinigheid van de eigenaar bij de recente verbouwing leidde tot het inzetten van enkelvoudig glas in de vensters.
Kortom, het is hier koud. De elektrische wandkacheltjes doen wat ze kunnen, net als wij bij het verstoken van grote blokken in de schouw, maar het blijft huiveren. ‘Uitzonderlijk!’ beaamde de eigenaresse bij het afleveren van de tweede kuub hout in anderhalve dag, maar ze straalde erbij. Blij met het verbreken van de Normandische sleur van wind en regen misschien.

Vanmiddag bezochten we de tapisserie van Bayeux, het zeventig meter lange borduursel uit de elfde eeuw dat als een stripverhaal het verhaal vertelt van de verovering van Engeland door de Normandische hertog Willem de Bastaard, die nadien de Veroveraar werd genoemd. Er kwam ook een eetscène in voor. Tegenwoordig is dit het land van de room, van de appels, van de boter, kaas en calvados. En met een beetje goede wil was het toen al net zo. Op de calvados moest nog een paar eeuwen worden gewacht, aangezien de kunst van het distilleren nog alleen bij Arabieren bekend was, maar het maken van het basismateriaal, de cider, was al in de zesde eeuw uit Noord-Spanje overgekomen.
Kip met cider, appels en room, poulet Vallée d’Auge, had ik een jaar geleden al in deze rubriek. Gister maakte ik een hart- en lijfverwarmde variant op dat recept. Stevig, maar een aanrader voor koude avonden, met of zonder vuurwerk.
Laat de linzen goed uitlekken in een zeef. Bak de kip aan in een klont boter. Voeg de calvados, rode peper, tijm, linzen, room en zout toe, sluit de pan en smoor heel zachtjes gaar in een half uur. Fruit ondertussen de uien in een klont boter onder een deksel op laag vuur eerst zacht in 10 minuten, haal het deksel weg en bak af en toe omscheppend bruin op wat hoger vuur. Voeg zout toe. Leg de kip op een schaal, giet de saus erover en bekroon met de uien.

Kip met linzen en room
Voor 4 personen:

1 halfliterblik linzen
4 kippenbouten
2 gulle eetlepels roomboter
3 eetlepels calvados
snuf rode peper naar smaak
1 tak tijm
1 dl crème fraîche
1 dl slagroom
3 uien, in dunne plakken

Op 18 maart start weer een cursus culinair schrijven en wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Hét cadeau voor de feestdagen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland bestellen? 
Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin! En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Eén reactie op “Recept kip met room en linzen

  1. Jaren geleden in de volkskrant gevonden, dit heerlijke recept. En ook vlot klaar te maken. Recept met verbouwen van huis weggeraakt. Overal gezocht. En NU: gevonden op uw site. Wat een mazzel en geluk.
    Vanavond, ook is het hoogzomer, smullen. Dank u wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.