HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kipkarbonaadjes met honing, karnemelk en paprika

Chips zijn lekker. En slecht. Vandaar dat ik zelden nog chips eet, terwijl ik in mijn jeugd toch menige chip heb gekraakt. Ik weet nog dat de eerste potato chips kwamen, in blauwe zakken met een los bijgevoegd zakje zout, en de suggestie dat ze opgewarmd in de oven een bijgerecht bij de warme maaltijd waren.
Goed, zelden nog chips dus, vandaag de dag. Maar als je het doet, moet je het goed doen. Kettle chips gelden bij sommige liefhebbers als de overtreffende trap. Dikker, artistieker, bruiner, je zou bijna dat gemangelde woord ambachtelijker gebruiken. Je eet er gek genoeg ook minder van door, iets waar Lays zich in stilte vast over verkneukelt. Kettle is Amerikaans, maar nu kreeg ik zomaar twee zakken toegestuurd, omdat ze paprikachips zijn gaan maken. Speciaal voor ons, omdat Nederlanders paprikachips blieven.

Anders dan de andere chipsbakkers zetten ze een complete ingrediëntenlijst op de zak. Behalve aardappelen en zonnebloemolie zit er maltodextrine (een suiker) in, paprikapoeder, gedroogde tomaat, gedroogde honing (wist niet dat het bestond), karnemelkpoeder, ui, knoflook en nog zo wat. Geen glutamaat trouwens, en daar zijn ze trots op.

Goh, dacht ik, wat een interessant lijstje. Daar moet je andere dingen ook lekker mee kunnen maken. En dus kwam er kip met ketelsaus. Ketelkip. Uitermate geslaagd!

Snijd het wit en het lichtgroen van de lente-uien fijn. Snijd het donkergroen in stukjes van 1 cm, en houd apart. Snijd de gedroogde tomaten heel fijn. Meng de fijngesneden ui met de tomaten, honing, knoflook, paprika, chili en de olie. Voeg de karnemelk toe, plus wat zout. Marineer er de stukken kip in, minimaal een uur, of, afgedekt in de koelkast, een nacht of langer.

Zet de oven op 180 graden. Neem een ovenschaal waar de stukken kip uitgespreid naast elkaar inpassen, zonder dat er veel ruimte overblijft. Schenk de marinade erbij en bak 30 à 45 minuten. Draai af en toe om, bedruip eens een keer. De saus moet flink indampen. Strooi de donkergroene ui er op het laatst overheen. Gebakken aardappelen smaakten ons er uitstekend bij.

Kip met karnemelk, honing en paprika

Voor 4:

3 lente-uien

3 gedroogde tomaten

1 eetlepel honing

2 tenen knoflook, uit de pers

2 eetlepels paprikapoeder

snuf chilipoeder

2 eetlepels olie

2 dl karnemelk

4 à 8 kipkarbonaadjes

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.