HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept kipreepjes met whisky en room

Treurnis. Ik ben gewoonweg thuisgekomen in een land vol treurnis. Depressies alom, bij de mensen, de regering, in de atmosfeer en de economie. Blij dat ik geen uitbater van een strandtent ben, of een roséverkoper. Hebben de thuisblijvers dit jaar in juli ook voor de lichttherapielamp gezeten, een paar uur per dag?

Onze eerste dagen in Koog aan de Zaan waren kleddernat, alsof Hendrik Haan inderdaad de kraan open had laten staan, en de deur erbij, want het tochtte met windkracht zeven. Ja, de tuin is groen. Alles is groen hier, zelfs de getergde tronies van de bewoners. Groen van ellende. Als die Al Gore nog eens een idee heeft, zeg, met zijn global warming.

Nu geniept er weliswaar een hufterig zonnetje tussen een paar wolken door, maar de meteorologische vooruitzichten zijn nog steeds belabberd. Aan u en mij om middels iets lekkers vanavond weer Vreugde en Blijdschap te brengen in de klamme harten van onze tafelgenoten. En als uw culitherapeut denk ik dat ik room moet voorschrijven, en drank. In het eten en ernaast. Plus prakaardappelen met boter en rucola.

Kipreepjes met whiskyroomsaus en tijm: verhit een lepel boter en wat olie in een koekenpan en bak er de kipfilet in tot hij een aardig kleurtje heeft. Haal uit de pan en laat afkoelen. Bak in het achtergebleven vet op iets lager vuur de uien zacht. Bak daarna de knoflook een minuutje mee. Schenk de whisky erbij en laat verdampen. Voeg de room en de tijm toe.

Snijd de ongare kip in reepjes en meng er zout door. Doe bij de saus en laat nog 4 minuten zachtjes garen op laag vuur, zonder deksel. Inmiddels is de saus als het goed is precies goed van dikte. Proef en breng op smaak met zout en peper.

Ondertussen heb je prakaardappelen gemaakt: kook de geschilde aardappelen gaar in water met zout. Giet af en stamp of prak ze grof. Voeg boter en de gesneden rucola toe, en bij droogte meer boter. Verder kan ik wijn aanbevelen, vooraf en bij de maaltijd, Chardonnay bijvoorbeeld, en whisky erachteraan.

Kipreepjes met whisky en room

Voor 4 personen:

1 eetlepel roomboter

scheutje olijfolie

400 gram filet van een betere kip

2 uien, in halve plakken

borrelglas whisky

2 dl slagroom of crème fraîche

beetje tijm

voor de prakaardappelen met rucola:

800 gram vastkokende aardappelen

4 eetlepels roomboter of meer

200 gram rucola, zeer grof gesneden

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.