Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept lenterisotto met groenten

 

Culinair op vakantie? Ik doe het al mijn hele leven. Ik ben eind jaren ’80 mijn schrijfcarrière begonnen toen ik wijnreizen en kookcursussen organiseerde, in Frankrijk en Italië. Trouwens, in september ga ik met Volkskrantlezers Rhônewijnen proeven in de buurt van Gigondas – kijk maar in de webwinkel van De Volkskrant als u mee wilt.

Smikkel- en slurpreizen doen het goed. Maar ze zouden het nog beter doen als je al die vaak piepkleine bureautjes en organisatoren zou kunnen vinden, helemaal die in onduidelijke buitenlanden. Een slimmerik heeft daarvoor nu een portal gemaakt, bookculinaryvacations.com. Vind je er een hele rits bij elkaar, een beetje zoals booking.com. Het is vergaarbak, nuttig, handig, maar een vergaarbak. Dat blijkt uit de zeer uiteenlopende kosten: je kunt voor een paar honderd euro een kookcursus doen in Umbrië of Normandië, maar ook meer dan 5500 euro spenderen aan een culinaire reis door Noord-Griekenland; ik weet dat Amerikanen voor dat soort bedragen niet terugdeinzen. Niet alleen Europa doet mee; je kunt de hele wereld over, van Bali tot Turkije en van Mexico tot Armenië. Met vissers het water op, handen uit de mouwen steken in Honduras, risotto roeren in een Piemontese keuken. Goede aanleiding om hier eens een lenterisotto te maken.

 

 

Lenterisotto

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

 

300 g tuinbonen, diepvries

bosje groene asperges

2 bouillonblokjes, groente of paddenstoel

250 g courgette, in knikkergrote stukjes, liefst van de buitenkant met schil

1 ui, ragfijn gesnipperd

2 eetlepels olijfolie

350 g risottorijst

50 ml witte wijn

40 g boter, of meer

50 g Parmigiano Reggiano, geraspt

 

 

Laat de tuinboontjes ontdooien. Maak met je nagel in elk boontje een sneetje en floep het groene binnenboontje uit het grijze vel. Dat heet dubbeldoppen.

Snijd de topjes (zo’n 4 cm) van de asperges. Snijd van de rest nog 10 cm in heel kleine stukjes en gooi de resterende uiteinden weg; die zijn houtig.

Breng 1,2 liter water aan de kook en los er de bouillonblokjes in op. Blancheer er de courgette, aspergetopjes en -stukjes 2 minuten in. Vis ze uit de bouillon met een schuimspaan en bewaar. Houd de bouillon heet.

Fruit de ui zachtjes 4 minuten in de olie. Voeg de rijst toe en roer om. Doe er de wijn bij en laat rustig 3 minuten verdampen. Schep er dan ½ liter van de bouillon bij, sluit de pan en laat zachtjes 10 minuten koken. Voeg bouillon bij als het nodig is. Gaar tot de risotto al dente is en houd hem goed nat. Doe er op het eind de boter en de kaas bij en roer grondig 1 minuut. Meng er de groenten door, laat 1 minuut staan en serveer erg vochtig; nog even een soeplepel bouillon erbij kan zelden kwaad.

 

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.