NagerechtenVolkskeuken recepten

Recept limoentaart zonder bakken

 

Koken is toveren. Veel dichterbij komen we althans niet. Het transformeren, het veranderen, in het dagelijks leven is het aan het fornuis of het werkblad dat het allemaal gebeurt. Ik ken mensen die nog steeds niet geloven dat iets duns dikker wordt als je er vloeistof aan toevoegt: mayonaise. Goed, die ‘vloeistof’ is olie, maar het ziet er toch idioot uit. Met hitte kun je dingen zacht maken, doen smelten soms, of juist hard. Vinden we allemaal doodgewoon. Je gaat in een kom iets nats, wits, kouds, staan meppen en het verandert in iets luchtig stijfs: slagroom. En lellerig stuk vlees met onheilspellende randjes vet en hardvochtige zenen wordt een zuchtend lekkere stoofpot, mits urenlang en vooral niet te heet verwarmd in gezelschap van wijn en tijm, ui en knoflook.

U leest hier de woorden van iemand die zich, ruim voorzien van ijdelheid en arrogantie, verbeeldt dat hij zo langzamerhand de culinaire zweep in alle gebruikelijke toonsoorten heeft horen knallen. Maar het toetje, vorige week bij vriendin Christel, was een nieuwtje voor me. Een vreselijk heerlijk, tikkie ordinair, beetje ouderwets en tegelijk magisch toetje. U kent het vast allemaal al, alleen ik sukkelde een beetje achteraan: key lime pie. Limoentaart, vernoemd naar de Keys, dat eilandensliertje onder Florida waar men denkelijk trots is op limoenen. Maar wat u misschien niet ziet is dat ook hier getoverd wordt; de maakster had althans niets door. Zoals zovelen doet zij bij recepten braaf wat opgedragen wordt en staat niet stil bij de magie.

Een zuur gaat aan het werk om van slagroom en zoete gecondenseerde melk – het recept bleek van de site van wereldmerk Carnation te komen! – kaas te maken, een verse, smeuïge, wolkende crème, gedragen door caseïne-eiwitten, die stevigheid geven waar hij eerst niet was. Suiker erbij hoeft niet; die zit al in de melk.

 

Key lime pie

Taart voor 8-10 punten

 

100 g roomboter

250 g volkorenbiscuits

4 limoenen

1 blik gezoete gecondenseerde melk (397 g)

300 ml volvette slagroom (geen koksroom o.i.d.!)

taartvorm van 20-22 cm doorsnee

 

Smelt de boter. Verkruimel de biscuitjes of draai ze snel met de keukenmachine tot kruim. Meng met de boter. Maak er een laag van in de bodem van de vorm, liefst met een rand, en zet 10 minuten in de koelkast.

Boen de limoenen onder de warme kraan als ze niet biologisch zijn. Rasp de schil heel dun. Pers ze daarna uit. Houd wat rasp achter voor de versiering en meng gecondenseerde melk, room, sap en rasp. En nu de tover: het begint subiet in te dikken – straks is het een dik dromende laag. Giet hem op de bodem en zet de taart in wording minstens een half uur in de koelkast. Klaar! Op het decoreren na, dan.

 

Foto en recept komen van de site van Carnation gecondenseerde melk: klik hier.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

16 reacties op “Recept limoentaart zonder bakken

  1. Hallo Onno,
    ik heb het recepti gisteren gemaakt, super! Echt iets voor een zomerse dag.
    Ik heb wel een vraag: de vulling blijft bij mij wat vloeibaarder dan het volgens bovenstaande foto zou moeten zijn. Wat kan ik doen om het steviger te maken: minder slagroom, of minder limoensap? Inmiddels vermoed ik het laatste, want in het Volkskrant-recept staat dat je 6 limoenen moet gebruiken, en in je recept hierboven staat 4.
    En een tweede vraag: zou het ook werken met sinasappel, of is dat niet zuur genoeg om de indik-reactie te veroorzaken?
    Vast bedankt voor je advies!

    1. Hoeveel limoenen heb je nu gebruikt? Sinaasappel gaat niet lukken, omdat het sap daarvan minder zuur is. Je moet dan meer sap gebruiken en je ziet dat dat niet gaat. Ik heb het aantal limoenen al teruggebracht – echte key limes blijken kleiner en zuurder dan de limoenen die bij ons beschikbaar zijn.

  2. Hallo Onno, ik heb er nu zes gebruikt, conform het recept in de Volkskrant. Dat levert wel een tikkeltje zure taart op, maar toevallig hou ik daar erg van. En omdat ik hem als dessert serveer, is het ook niet zo heel erg dat de vulling wat 'loopt'.
    Een volgende keer probeer ik het met vier limoenen. Bedankt voor je snelle reactie!

  3. Onno. Key lime is een speciale variant limoen. De taart is genoemd naar de vrucht, niet naar de eilanden. Veel USA food schrijvers zeggen dat de key lime lekkerder is dan de gewone. Groet.

  4. Echt een heerlijke taart. Ik had zo mijn bedenkingen, maar de taart is prima gelukt. Volgende keer ga ik toch wel de bodem bakken (dus geen verkruimelde biscuits) , want dat vind ik lekkerder. Tja, over smaak….

  5. Ik wil komende weekend deze taart voor het eerst gaan maken. Krijg gasten dus vind het altijd lastig als ik iets nieuws maak. Is succes verzekerd bij 4 limoenen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.