HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept makkelijke Indonesische kip

 

Jaren geleden volgde ik een workshop van de SIR, Selected Indonesian Restaurants, ter gelegenheid van een of ander jubileum. Van hen. Met dat gastronomische gezelschap lijkt het niet geweldig te gaan – er zijn er op de site nog maar zes over – net zoals het hele verschijnsel Indonesisch restaurant onder druk staat door het uitsterven van de traditionele clientèle. Maar dit terzijde. Wat me bij het koken opviel was de efficiëntie. Ingrediënten voor een kruidenpasta, ‘boemboe’, werden in een keukenmachientje gedraaid, vlees of vis of groente werd ermee gecombineerd en klaar! Min of meer; er kwam ook nog vuur aan te pas.

Ik dacht eraan toen ik met een verzameling drumsticks in mijn handen stond te urmen, uit het pakket van koopeenkip.nl dat mijn vriezer bevolkt. Als ik nou eens…? En verdraaid, het werkte. Alles bij elkaar lijkt de techniek wel op ovengerechten maken: snijden, in een bak doen, garen en klaar. Heel anders dan fornuisleunen en elke twee of drie minuten iets toevoegen, in of uit een pan doen, blussen, roeren, monteren.

Vandaag derhalve kip met eclectische saus en doperwtjes met limoenblad en kokosmelk. O, voor dat limoenblad, djeroek poeroet, moet je naar de toko. Maar het is het waard, en je bewaart de resterende blaadjes met hun zingevende, heiligmakende aroma in de vriezer.

 

 

 

Makkelijke Indonesische kip en erwtjes met kokosmelk

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

3 sjalotjes of 1 ui, grof gesneden

2 tenen knoflook, gepeld

2 à 3 eetlepels sambal manis

4 eetlepels ketjap manis

3 eetlepels Thaise vissaus

50 ml witte wijn

8 kippendrumsticks of 4 kipkarbonaden

2 puntpaprika’s, in smalle reepjes

stuk of 6 limoenblaadjes (toko)

600 g diepvriesdoperwtjes

150 ml kokosmelk (blikje)

1 theel. suiker

 

 

Kip: doe de sjalot, knoflook en sambal in een machientje, zoals dat kleine bakje bij de staafmixer, en draai tot pulp. Voeg de ketjap, vissaus en witte wijn erbij en draai weer. Doe de kip in een pannetje waar de stukken net naast elkaar in passen, meng met de saus en breng aan de pruttel. Laat zachtjes 30 minuten garen, of wat langer, met het deksel op een kiertje, zodat de saus iets indampt. Voeg de laatste10 minuten de reepjes paprika toe.

Erwtjes: vouw de limoenblaadjes dubbel lang de nerf en snijd die er uit. Snijd de blaadjes in onwaarschijnlijk dunne reepjes. Doe de erwtjes met de kokosmelk, reepjes limoenblad, wat zout en het schepje suiker in een pan en kook afgedekt zachtjes 5 minuten. Of 10. Maakt allemaal niet zoveel uit.

 

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

2 reacties op “Recept makkelijke Indonesische kip

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.