HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept pasta met mozzarella en tomaat

Ze zijn er nog altijd: internetters die zoekmachines aanspreken alsof het mensen zijn. Die ‘heerlijk recept pasta’ intypen en dan denken dat Google of Ilse of MSN-search alle recepten op het World Wide Web geproefd hebben. Of misschien denken ze helemaal niet.

Hebben ze gewoon een groot ontzag voor het Grote Mysterie dat internet is. Af en toe zie ik de zoekopdrachten waarmee mensen op mijn site terecht zijn gekomen. ‘Libanese restaurants Parijs’ was er ook zo een. Natuurlijk is er een kans dat er een Nederlandse culifanaat is die verslingerd is aan Libanees eten, in Parijs woont, uitvoerig onderzoek heeft gedaan en daarvan verslag doet op een site. Maar dat is een theoretische kans. Een heel, heel, heel klein rotkansje. In verzekeringspolissen heet dat nihil, terwijl ze nul bedoelen. Ik zou liever mijn Frans bij elkaar grabbelen en ‘restaurants libanais paris’ intypen.

Google en soortgenoten beoordelen niet inhoudelijk. Dus als je na het intypen van ‘lekker recept kip’ een enorm aantal hits krijgt, betekent dat niet dat die recepten lekker zijn, maar dat degenen die ze op internet hebben gezet er zelf het woord ‘lekker’ aan toegevoegd hebben. Slim. En handige jongens die weten hoe zoekmachines werken, nemen de populairste zoekwoorden zelfs op in hun sitenaam, zoals lekkerwijntje.nl en recepten.nl. Dan kom je nog hoger in de lijst van hits te staan.

Nou, tijd voor een recept dat echt lekker is. Wat mij betreft dan. Fusilli alla Vesuviana, uit de omgeving van Napels en dus met tomaat en het kaasje uit Campania, de mozzarella. Makkelijk te maken, mooi draderig door de gesmolten kaas en nog vleesloos ook.

Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de pasta in ruim water met zout. Doe de olie in een braadpan met de tomaat, mozzarella, de helft van de parmigiano, wat oregano en zout. Zet op een heel laag vuur, met een deksel op de pan, zolang als de pasta kookt. Giet de pasta af als hij nog erg al dente is. Meng met de saus en wat peper (liefhebbers van pittig nemen wat rode peper of sambal) en doe alles in een ovenschaal. Strooi de resterende parmigiano erover en zet onafgedekt 5 à 10 minuten in de oven.

Pasta met mozzarella en tomaat

Voor 4 personen:

500 gram fusilli of penne of andere korte pasta

blik (400 ml) tomatenblokjes

2 bollen mozzarella, in stukjes

5 eetlepels olijfolie

100 gram geraspte parmigiano reggiano (parmezaan)

oregano

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!

En als je Luilekkerland aanschaft, wil je ook De grote Kleyn - culinair compendium erbij. Tot het eind van het jaar kost die in plaats van 45 euro slechts € 25.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.