Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept penne met spinazie, hazelnoten en gemarineerde biefstuk

 

De jongste culinaire heilsboodschap breidt zich langzaam uit over het world wide web: terug ontstijfselde koolhydraten maken ons slank! Het werkt als volgt: wij tere mensjes kunnen met onze lamenietlachen zo kinderachtige ingewandjes granen en knollen rottig verteren. Daar is koken voor nodig. Verhitten. Dan ‘verstijfselen’ de koolhydraten erin en nemen we die op. Laat je nou echter de zaak afkoelen, dan ontstijfselen ze weer, althans deels, en veranderen in onverteerbare vezels. En opnieuw verhitten laat dat zo! Net meldde een persbericht dat men een revolutionaire kooktechniek heeft gevonden die rijst zo’n zetje geeft; wie weet komt er voor India (in Azië neemt obesitas schrikbarend toe, schijnt) voorbehandelde rijst beschikbaar waar je minder calorieën uit opneemt. Light rijst.

Voor brood geldt dit verhaal niet, alleen voor zaken die in water gekookt zijn of worden. En we wisten ook al dat behoorlijk al dente gekookte pasta minder voeding levert dan er in de voedingswaardestaatjes staat.

Allemaal gezond en gelukkig derhalve? Hm. De percentuele caloriewinst blijft waarschijnlijk hangen in getalletjes onder de tien. En aldus bereide of behandelde eetbaarheden verzadigen minder, dus pas je je patroon aan en eet je er meer van. Uitstekend businessmodel voor verkopers van light rijst en pasta dus.

Hier is het businessmodel voor de maaltijd van vanavond: penne met spinazie, hazelnoten en een beetje gemarineerde biefstuk.

 

 

 

Penne met spinazie, hazelnoten en biefstuk

Voor 2 (!) personen

 

100 g biefstuk, in zeer dunne reepjes of plakjes

1 teen knoflook uit de knijper

4 eetlepels ketjap manis

30 g gepelde hazelnoten

180 g penne

4 eetlepels olijfolie

300 g spinazie, gewassen en gedroogd

3 eetlepels Thaise vissaus

facultatief: pittigheid, cayennepeper o.i.d.

sliert sesam- of olijfolie

 

 

Meng de biefstukreepjes met de knoflook en 2 eetlepels ketjap en zet even weg. Zet voor de pasta een pan water op met 10 gram zout per liter.

Hak de hazelnoten grof met een flink mes. Rooster ze al omscheppend in een droog koekenpannetje tot je ziet – goed kijken – dat ze gaan kleuren.

Kook de pasta al dente.

Verhit de olijfolie in een koekenpan of wok en bak er op hoog vuur de biefstukreepjes in. Schep snel om. Rauwe kleur goeddeels verdwenen? Haal ze uit de pan. Doe er de spinazie in, hand over hand, dek af en zet het vuur wat lager. Laat slinken. Breng op smaak met de vissaus, meer ketjap en wellicht wat cayennepeper.

Giet de pasta af en meng grondig met de spinazie en de biefstuk. Strooi de hazelnoten erover en bekroon met een gulle sliert olijf- of sesamolie.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

1 reacties op “Recept penne met spinazie, hazelnoten en gemarineerde biefstuk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.