Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Rode curry met eieren

Niets zo goed om gewicht kwijt te raken als een flinke ontsteking of een heftige griep. Nu heb ik geen probleem met de kilo’s, maar ik houd me op dagelijkse basis toch altijd een beetje in en zo’n paar virale streepjes terug op de weegschaal geven plots uitzicht op een paar verrukkelijke dagen van leve-de-lol, wie-doet-me-wat en kom-maar-hier-met-dat-toetje. Koortsige dromen over hoe fantastisch alles, het leven, de kosmos is als ik weer beter ben. Dan ga ik natuurlijk ontzettend hard aan het werk, dan bruist de creativiteit achter mijn oogbollen, dan kook ik riante menu’s, gewoon midden in de week, en eet alles nog op ook.

Eenmaal beter is alles binnen de kortste keren weer gewoon. Ik ben lui, ik bereid geen voor- en nagerechten en zie desondanks al rap mijn vaste getal in het venstertje van de weegschaal. Daar voel ik me nog goed bij ook. Tevreden zelfs, iets waar ik me bijna voor schaam. Waar is de liederlijkheid, het woeste artiestendom? Achter in een kast op zolder, bedekt met een laag stof. Goed, matigheid is weliswaar hip tegenwoordig, maar dat is een politiek gemotiveerde matigheid, een activistisch afknijpen. Minder dit, minder dat, minder vlees, benzine, gas, suiker. Wat de vooroplopers van de beweging ervoor terug krijgen is energie en een gevoel van heiligheid, dat zie je duidelijk, maar bij mij werkt dat niet. Ik brom in een hoekje en probeer weer eens iets met minder of geen vlees te brouwen: mijn bijdrage aan het grotere goed. Op hoop van zegen.

 

Rode curry met eieren

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

1 ui, gehakt

1 chilipeper, gehakt met zaad en al

3 tenen knoflook

1 eetlepel suiker

3 eetlepels olie

1 aubergine, in kleine blokjes

200 ml kokosmelk

200 g doperwtjes, diepvries, ontdooid

1 limoen

4 eetlepels Thaise vissaus

200 g champignons, in plakjes

8 eieren, hardgekookt en gepeld

 

Draai de ui met de chilipeper(s), knoflook en de suiker in het bakje van de staafmixer tot prut. Fruit het mengsel 3 minuten in de olie. Voeg de aubergine toe, meng en laat afgedekt op lager vuur 7 minuten garen. Schenk dan de kokosmelk in de pan en doe de erwtjes erbij en zoveel water dat alles net onder staat. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met zout, limoensap en vissaus. Voeg de champignons en de eieren toe en warm goed door. Eet met rijst.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.