HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Spaanse knoflooktortilla

 

Olijfolie is ingeburgerd, zoveel kunnen we toch wel stellen, zo langzamerhand. Misschien dat er diep in de binnenlanden en achterwijken nog wel wat steile gezinnen zijn waar ze het qua vettigheid bij margarine houden, maar overal waar de culinaire verlichting is doorgedrongen staat iets in de keuken wat uit olijven is geknepen. Maar wat voor olie is dat? In veel te veel gevallen blijkt het gebottelde treurnis, aanbiedingsvet dat te lang op een plank staat te ranzen tot elke gedachte, elke bedoeling aan goede smaak en gul mediterraan eetgeluk met zuurstof gereageerd is tot bittere smeer.

Iemand die de kokende natie uit de knellende banden van olijfolieonbenul wil bevrijden is Gregor Christiaans. Hij werd uit pure hartstocht specialist en schreef in eigen beheer ‘Lekker vet, alles over olijfolie’ (isbn 978-90-903002-4-5, € 22,50). Anders dan in eerdere, in de jaren 90 met Europese subsidie uitgebrachte boeken worden alle ins en outs van het product besproken, dus ook de duistere kanten, de schandalen, de vervalsingen en oplichterijen. Maar eerst en vooral gaat het om de glorie van goede olie, de verschillen tussen de herkomstgebieden, hoe te proeven, te herkennen, te gebruiken. Een kookboek is het echter niet, ondanks het zestal chefsrecepten dat erin staat. Geeft niks, koken kunnen we al, toch? En voor u verbaasd gaat reageren: ja, ik bak gewoon met extra virgin olijfolie.

 

 

 

Knoflooktortilla

Hoofdgerecht voor 2 personen

 

500 g vastkokende aardappels

minstens 8 eetlepels olijfolie extra virgin

4 tenen knoflook, gehakt

3 à 4 eieren

 

 

Schil de aardappels, snijd ze in de lengte door en daarna in zeer dunne plakjes. Verhit 6 eetlepels olijfolie met de knoflook in een koekenpan op laag vuur en bak zoetjes tot hij goudbruin kleurt en flink geurt. Voeg de aardappels en een afgestreken theelepel zout toe en meng. Dek af en laat op rustig vuur gaar worden in circa 15 minuten. Controleer of de aardappels gaar zijn door een plakje stuk te duwen met een spatel. Doe daarna alles in een kom en meng met de eieren en nog zo’n theelepeltje zout – tortilla blijkt telkens weer te flauw als ik hem maak -, plus een draai peper. Verhit de koekenpan met 2 lepels olie en doe er het mengsel in. Bak afgedekt tot de tortilla vrijwel gaar is. Omdraaien mag maar hoeft niet. Liefhebbers slierten opnieuw extra virgin olie over het geheel op hun bord. Erbij: sla.

 

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.