HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept spaghetti met gember en groenten

Voortschrijdend inzicht: ik vind het een prachtige uitdrukking. Een prachtig idee! Stel je maar voor dat je inzicht niet zou voortschrijden. Politici doen natuurlijk alsof ze hun te verkopen gedachten altijd al hadden, zelfs of vooral wanneer dat niet zo is. Ze hopen dat dat betrouwbaar overkomt. Maar ik ben blij dat mijn recepten blijven evolueren. Mijn doperwten à la française – even wachten nog! – zijn telkens een beetje anders. Ik ben dan ook geen bakker. Dat onderscheid kent u? Er zijn koks en er zijn bakkers. Bakkers zijn pietjes precies, afwegers, strenge receptenvolgers. Geen wonder: eenmaal de oven in kun je er niks meer aan doen. Kokers staren in een pan, proeven eens, voegen iets toe, kruiden, zout, water of drank, zetten het vuur hoger of lager, leggen er een deksel op of halen het weg. Ik volg dan ook nimmer trouw een recept en al zeker niet een van mezelf. Zocht ik een wapenspreuk, dan was ‘als ik nou eens…’ een goede kandidaat.

Grote hit in ons gezin is de pasta ‘met groentetjes’, ooit bedacht naar aanleiding van een gerecht dat we in 2005 in Castellina in Chianti aten. Daar heette het pasta met groentebolognese, een gehaktsaus zonder gehakt maar verder wel wat erin hoorde: bleekselderij, wortel, ui en tomaat. Mijn versie zonder tomaat maar met runderfond stond al eens in de Volkskeuken in 2013. Maar inmiddels ben ik weer verder. Gember erdoor, daar worden we groot en sterk van!

 

Spaghetti met groenten en gember

Hoofdgerecht voor 4 personen

 

½ winterwortel

3 stengels bleekselderij

1 flinke ui (rood ziet er leuk uit)

4 cm verse gember, geschild

1 teen knoflook

5 eetlepels olijfolie

25 g tomatenpuree

50 ml witte wijn

(optioneel) 2 eetlepels Thaise vissaus

snuf pittigheid, cayenne of zo

1 theelepel suiker

400 g spaghetti

 

Snijd de wortel, bleekselderij, ui en gember grof. Doe in een keukenmachine, samen met de knoflook. Maal pulserend tot een mengsel van kleine stukjes; maak er geen puree van.

Fruit het mengsel 5 minuten in de olijfolie. Voeg dan de tomatenpuree, witte wijn, vissaus, pittigheid naar smaak, suiker en wat zout toe. Sluit de pan en laat circa 15 minuten smoren op laag vuur. De groenten zijn dan beetgaar.

Kook de spaghetti nogal al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Giet af en bewaar een kop kookwater. Meng de pasta grondig met de groenten en gebruik een beetje kookwater als het er te droog uitziet.

De ideale cadeaus om de grauwe dagen door te komen: mijn boeken! Italië, mijn verhalen en recepten, De grote Kleyn en Luilekkerland, 400 jaar koken in Nederland, alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier.

Bij mijn workshop inspiratie en research, zondag 26 januari 2020, zijn nog 2 van de 7 plekjes beschikbaar. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

Zomerweek Italië 17-24 juni: Een droomoord in Le Marche, pittige schrijflessen, bezoeken aan wijnmakers en producenten van de heerlijkste specialiteiten, de zomerweek Italië wordt net zo’n feest als die in Frankrijk afgelopen jaar! Informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.