Nagerechten | Volkskeuken recepten

Recept suikertaart met of zonder aardbeien

Regelmatig weet ik niet wat ik wil. Nee, ik bedoel niet gewoon kiezen tussen een zure haring of een rolmops, maar meer fundamentele keuzes. Neem groenten en fruit. Het ene moment juich ik met alle Slow Fooders en andere Eters Met Principes mee dat we alleen van de volle grond moeten eten. Dan brommen we tegen elkaar dat dat gepriegel uit de kas maar niks is. Geen smaak, hè.

Maar Tasty Tom tomaten, op substraat geteeld in hightech kassen, zijn met voorsprong de lekkerste die ik kan krijgen. En gisteren kocht ik in een opwelling een doosje aardbeien. Mijn eerste Lambada’s van het seizoen. Hele foute Lambada’s, uit vast en zeker hele foute kassen die gestookt worden en CO2 in de lucht brengen en misschien wel de omgeving vervuilen met licht, zodat je ze ziet stralen als je ’s nachts uit het raampje kijkt van het foute vliegtuig dat je CO2 uitstotend terug brengt van een onnodige vakantie. Maar god wat waren ze lekker.

En duur. Sinds de biecht zijn functie verloren heeft – bij het protestantse volksdeel een eeuw of vijf geleden – kunnen we niet meer van ons schuldgevoel af. Het knaagt dan ook aan me. Ik heb weer het genot voor de morele overwegingen laten gaan, en dus ben ik een hedonist. Een hedonist met schuldgevoel. Als boetedoening bak ik een fruitloze suikertaart. Maar ik weet nu al dat als mijn hoogmoedigheid weer de overhand krijgt, ik er Lambada’s bij serveer, bakken vol, zoet, sappig, decadent en arrogant.

Snijd de boter met twee messen door andere deegingrediënten heen, (of gebruik een keukenapparaat). Bewerk het niet te lang. Maak er een platte bal van, pak hem in folie en laat hem minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 175 °C. Verdeel het deeg in een ingevette springvorm van 24 cm, prik de bodem op verschillende plaatsen in met een vork.

Meng de kristalsuiker, fijngemalen amandelen en de basterdsuiker met de room en de losgeklopte eieren, maar klop het niet glad. Verdeel dit mengsel over het deeg. Verdeel de botervlokjes over de vulling. Bak ongeveer 30 minuten in de oven en laat de taart afkoelen op een rooster.

Suikertaart (8 porties) met of zonder aardbeien

deeg:

125 gram bloem

10 gram kristalsuiker

snufje zout

100 gram boter

1 eidooier

suikervulling:

100 gram kristalsuiker

30 gram fijngemalen amandelen

100 gram basterdsuiker

1 dl room

2 eieren

20 gram boter in kleine stukjes

facultatief: heel veel Hollandse Lambada-aardbeien

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.