HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept tagliatelle met walnotensaus

Hosanna in den hoge en vrede op aarde, maar dit is een kooksite, en dus zijn hier een paar laatste tips voor de kerstkokerij.
Hoe wordt eten feestelijk of chic? Dat is eigenlijk heel simpel. Regel één: weinig geven. Vanuit het standpunt van de koker lijkt ‘veel’ misschien gul en mooi, maar zo werkt het niet. Een groot bord met weinig erop, dat is het. En dat weinig moet goed op smaak zijn, nu even niet miezemuizen over zout. De eters nemen een hapje, denken ‘o maar dát is lekker, daar lust ik wel meer van!’ En dat is er dan niet. Je moet verleiden, cuisinier fatal spelen. Met dure ingrediënten heeft het niks van doen. Vlij één schepje boerenkoolstamppot op een immens bord, leg er twee of drie plakjes rookworst tegen en druppel jus eromheen en voilà, je hebt sterreneten.

Dan de wijn. Bij elke gang een andere wijn, dat is pas luxe. Wees niet bang dat je met open flessen blijft zitten. Die komen de dagen erna wel op. En ze blijven goed, jawel, zeker als je ze in de koelkast zet. De rode ook. Die moet je er voor het drinken natuurlijk wel weer uithalen, zeg een uur van tevoren. Afsluiten kan met de Vacuvin of gewoon met de kurk. Let er alleen op dat je de dikke, moeilijke kant weer in de hals wringt, de kant die al aan de binnenkant zat. Zo niet, dan is mijn ervaring dat door ongerechtigheden aan die buitenkant van de kurk de wijn vies kan worden, ‘kurk’ kan krijgen.
Een receptje tot slot, een gerecht dat je vandaag of derde kerstdag of wanneer dan ook kunt serveren, maar je maakt er net zo makkelijk een voorgerecht in het kerstmenu van. Mits je de hoeveelheden halveert.
Week het brood in water en knijp het daarna goed uit. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en draai. Voeg genoeg olijfolie toe om het de juiste consistentie te geven. Kook de tagliatelle in goed gezouten water al dente. Bewaar wat kookvocht. Meng de uitgelekte pasta met de saus en gebruik kookwater om het smeuïg te houden.

Tagliatelle met rozemarijn-walnotensaus
voor 4 personen (als voorgerecht voor 8):

150 gram gepelde walnoten
1 snee oud witbrood
50 g pijnboompitten
1/2 teentje knoflook
25 g Parmigiano Reggiano
1 eetlepel verse rozemarijnblaadjes
olijfolie
400 gram tagliatelle of taglierini

Nu verkrijgbaar: mijn nieuwe boek, Italië – Mijn verhalen en recepten. ‘Persoonlijk, goed doorwrocht en aantrekkelijk, wat mij betreft kan het zó verfilmd worden: Onno’s jaar in Italië,’ schrijft Janny van der Heijden. Alleen bij mij verkrijgbaar met handtekening: klik daarvoor hier!

18-21 oktober begeleid ik voor het 3e jaar op rij een fantastisch lang wijn- en truffelweekend in De Marken, Italië, op Ca’Palazzo. Ieder jaar is er een nieuw programma! Klik hier voor info.

Ambitieuze schrijvers en bloggers komen 12 november naar mijn workshop inspiratie en research, bij mij thuis in Koog aan de Zaan. Ga met mij aan de slag om je horizon te verbreden! Er is plek voor maar 7 deelnemers, dus klik snel hier voor informatie.

Op 10 maart 2020 start een nieuwe cursus culinair schrijven/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Klik hier voor informatie.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.