HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Thaise kip met broccoli en citroengras

Griekse salade, kip met dragon, Hollandse aardbeien met slagroom, lamsbout, ik had afgelopen weekend het voorjaar in mijn kop. Waar mijn hart vol van is, loopt mijn boodschappenmand van over. Ik heb zelfs naar de eerste asperges staan te kijken. Maar met 7,95 voor een pondje aardbeien – Lambada’s, jongens wat waren ze lekker – vond ik het weer even welletjes.
En nu is het weer herfst. Stamppotweer, kapucijnerweer, weer om eten te maken dat gehooid kan worden, mond op bordhoogte, vork in de rechterklauw en schuiven maar. Reuze authentiek, goedbeschouwd, of liever ouderwets. Jozien Jobse-van Putten beschrijft in haar ‘Eenvoudig maar voedzaam’ uit 1995 hoe landarbeiders in Noord-Groningen vroeger ontslag namen als er niet genoeg vet in de stamppot zat. Zware kost hadden ze nodig, kluitig eten met aardappels en erwten en spek. Als de Hollandse luchten de hele dag op je schouders drukten, had je iets nodig om je staande te houden.

Zo zat ik te peinzen, gisterochtend achter mijn bureau. Wat te maken voor het avondeten? Schuifvoer? Het was alweer een hele tijd geleden sinds ik een akker had omgespit. Nee. Mijn verzet werd negeren. Geen zware kost, geen lentekost ook. Iets schroeiends, of in ieder geval iets verhelderend pittigs, met pepers en citroengras en vissaus, om de familie althans in gedachten mee te nemen naar dreven waar herfst niet bestaat.

Verwijder van het citroengras het harde buitenblad en uiteinde en snijd de rest ragfijn. Kook de snippers broccoli 4 minuten in water met zout. Verhit een scheutje olie in een wok of braadpan en bak er op de hoogste vuur de kip in tot hij kleurt. Haal uit de pan en bewaar. Fruit op iets lager vuur in de wok nu de knoflook en ui, tot de ui zacht wordt. Wordt, niet is! Voeg het citroengras, vissaus, bouillon, suiker en chili toe en laat onafgedekt 5 minuten zachtjes koken. Doe dan de kip en de broccoli erbij en laat nog 3 minuten garen. Breng op smaak met zout. Garneer met de koriander en eet met pandanrijst.

Pittige kip met citroengras en broccoli

Voor 4 personen

3 stengels citroengras (sereh)

350 gram broccoli, in kleine stukjes

olie

300 gram kipfilet, in blokjes

3 tenen knoflook, gehakt

1 ui, in flinters

4 eetlepels Thaise vissaus

1 eetlepel suiker

2 rode Spaanse pepers, fijngesneden

300 ml kippenbouillon of -fond

handje korianderblad

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.