Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept vis uit de oven met broccoli

 

 

Drukke dagen achter de rug, met een bombardement aan info. Zondag stelde foodwatcher Anneke Ammerlaan bij een lezing dat vrouwen ‘gezond’ als richtsnoer hebben voor het culinaire leven, en mannen ‘smaak’, maandag prijkten bij de stallen van kookboekenuitgevers bij een evenement fraaie werken over bakken en die over ‘weg met suiker’ naast elkaar. Dat zou ik nog kunnen begrijpen als het kerels waren die het niet konden laten om cupcakes en roze koeken te fabriceren maar niks hoor, volgens mij vertonen vooral de dames gespleten culipersoonlijkheden. Bakboeken zijn niet aan te slepen, op de tv wordt gebakken, de verkoop van suiker en boter moet een grote vlucht nemen, maar ondertussen is het afwijzen van suiker de nieuwe hype. Dat kan maar één ding opleveren: schuldgevoel. Een schrijnend, knijpend, hijgend schuldgevoel dat stil achter frontale en laterale hersenkwabben blijft tochten, ook al spreek je jezelf vermanend toe dat een hapje lekkers best wel mag, zo nu en dan (lees: elke dag).

Ik ben blij dat ik een zoutekauw ben, van het mannelijk geslacht bovendien. Kan ik mooie sier maken met mijn betrekkelijke ongeïnteresseerdheid in zoet, terwijl het me eigenlijk weinig kan schelen, geen enkele moeite kost.

Weet je trouwens dat je ook heel prettig dingen zonder suiker in de oven kunt bereiden? Jazeker. Men fluistert dat er zelfs ovenrecepten bestaan zonder meel of bloem! Want die ingrediënten zitten ook in het verdachtenbankje, de laatste tijd. Waar gaan we heen, met zijn allen?

Laten we eens iets lekkers gaan maken dat schuldvrij op tafel mag komen. Ik stem voor vis, die eten we toch al niet vaak genoeg. Een makkelijke visschotel met bloemkool of broccoli, en tahin-tomatensaus.

 

Vis uit de oven met broccoli

Voor 4 personen

 

500 g bloemkool of broccoli

600 g visfilets (kabeljauw, tilapia of iets anders)

2 tenen knoflook, gesneden

1 blik tomatenblokjes

2 eetlepels tahin (sesampasta)

1 eetlepel komijnpoeder

1 eetlepel korianderpoeder

beetje chilipeper

1 blikje (400 ml) kikkererwten

8 eetlepels olijfolie

 

Zet de oven aan op 160 graden. Snij de bloemkool of broccoli klein, maak er een soort heel grof kruim van, de stukjes niet veel groter dan dobbelstenen. Gebruik de stelen ook. Zout de vis.

Bak de knoflook in een koekenpan in 3 lepels olie tot hij kleurt en voeg de tomaten toe. Laat op halfhoog uur 5 minuten pruttelen, zonder deksel. Roer er de tahin door en dan de gesneden broccoli of bloemkool en de uitgelekte kikkererwten. Breng op smaak met de specerijen, zout en chilipeper.

Neem een ovenschaal waarin de stukken vis naast elkaar passen en verdeel de resterende olie erin. Leg er de stukken vis op en daarop de groente met saus. Zet 25 minuten in de oven. De groente zal nog beet hebben. Eet er burgul met boter bij, of een gekookt aardappeltje.

 

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

5 reacties op “Recept vis uit de oven met broccoli

  1. Wat een verrassend heerlijk recept! Was vergeten kikkererwten te kopen; heb boterbonen gebruikt, prima!
    Heb veel plezier van de scheurkalender van duo Karin/Onno!

  2. Hmm, de kruiden maakten dit recept erg lekker. Tip: Als je niet van harde broccoli houdt, kook de stukjes even kort voor voordat
    je het bij de tomaten doet. Bij mij waren de broccolistukjes nog te hard. Ik deed er pasta bij, maar bulgur, couscous of rijst past beter.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.