Drukke dagen achter de rug, met een bombardement aan info. Zondag stelde foodwatcher Anneke Ammerlaan bij een lezing dat vrouwen ‘gezond’ als richtsnoer hebben voor het culinaire leven, en mannen ‘smaak’, maandag prijkten bij de stallen van kookboekenuitgevers bij een evenement fraaie werken over bakken en die over ‘weg met suiker’ naast elkaar. Dat zou ik nog kunnen begrijpen als het kerels waren die het niet konden laten om cupcakes en roze koeken te fabriceren maar niks hoor, volgens mij vertonen vooral de dames gespleten culipersoonlijkheden. Bakboeken zijn niet aan te slepen, op de tv wordt gebakken, de verkoop van suiker en boter moet een grote vlucht nemen, maar ondertussen is het afwijzen van suiker de nieuwe hype. Dat kan maar één ding opleveren: schuldgevoel. Een schrijnend, knijpend, hijgend schuldgevoel dat stil achter frontale en laterale hersenkwabben blijft tochten, ook al spreek je jezelf vermanend toe dat een hapje lekkers best wel mag, zo nu en dan (lees: elke dag).
Ik ben blij dat ik een zoutekauw ben, van het mannelijk geslacht bovendien. Kan ik mooie sier maken met mijn betrekkelijke ongeïnteresseerdheid in zoet, terwijl het me eigenlijk weinig kan schelen, geen enkele moeite kost.
Weet je trouwens dat je ook heel prettig dingen zonder suiker in de oven kunt bereiden? Jazeker. Men fluistert dat er zelfs ovenrecepten bestaan zonder meel of bloem! Want die ingrediënten zitten ook in het verdachtenbankje, de laatste tijd. Waar gaan we heen, met zijn allen?
Laten we eens iets lekkers gaan maken dat schuldvrij op tafel mag komen. Ik stem voor vis, die eten we toch al niet vaak genoeg. Een makkelijke visschotel met bloemkool of broccoli, en tahin-tomatensaus.
Vis uit de oven met broccoli
Voor 4 personen
500 g bloemkool of broccoli
600 g visfilets (kabeljauw, tilapia of iets anders)
2 tenen knoflook, gesneden
1 blik tomatenblokjes
2 eetlepels tahin (sesampasta)
1 eetlepel komijnpoeder
1 eetlepel korianderpoeder
beetje chilipeper
1 blikje (400 ml) kikkererwten
8 eetlepels olijfolie
Zet de oven aan op 160 graden. Snij de bloemkool of broccoli klein, maak er een soort heel grof kruim van, de stukjes niet veel groter dan dobbelstenen. Gebruik de stelen ook. Zout de vis.
Bak de knoflook in een koekenpan in 3 lepels olie tot hij kleurt en voeg de tomaten toe. Laat op halfhoog uur 5 minuten pruttelen, zonder deksel. Roer er de tahin door en dan de gesneden broccoli of bloemkool en de uitgelekte kikkererwten. Breng op smaak met de specerijen, zout en chilipeper.
Neem een ovenschaal waarin de stukken vis naast elkaar passen en verdeel de resterende olie erin. Leg er de stukken vis op en daarop de groente met saus. Zet 25 minuten in de oven. De groente zal nog beet hebben. Eet er burgul met boter bij, of een gekookt aardappeltje.
5 reacties op “Recept vis uit de oven met broccoli”
Het was heerlijk, ook zonder de tahin. Heb er ter compensatie wat mozarella bolletjes opgelegd. Bedankt!
Wat een verrassend heerlijk recept! Was vergeten kikkererwten te kopen; heb boterbonen gebruikt, prima!
Heb veel plezier van de scheurkalender van duo Karin/Onno!
Heeft Onno een suggestie voor een voorafje voor dit visgerecht?
Niet speciaal iets. Misschien een linzensoepje? Ik heb er hier een staan: https://www.onnokleyn.nl/kerstmenu-2-geraffineerd/
Hmm, de kruiden maakten dit recept erg lekker. Tip: Als je niet van harde broccoli houdt, kook de stukjes even kort voor voordat
je het bij de tomaten doet. Bij mij waren de broccolistukjes nog te hard. Ik deed er pasta bij, maar bulgur, couscous of rijst past beter.