Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood

Het ligt op de loer om in de eerste dagen van het jaar iets beschouwends te gaan zeggen. Iets filosofisch. Rozen verwelken, schepen vergaan, maar ons bordje eten zal altijd bestaan. Ofzo. En dat dat in Europa wel geldt, maar voor arme kindertjes in [vul in] niet. Of iets fijn bemoedigends over vaccins. Nee, ik ga het hebben over paddestoelen. Aards.

Onlangs had ik het geluk vers eekhoorntjesbrood te kunnen kopen. Prachtig eekhoorntjesbrood, waarvan het sponsachtige deel onder de hoed nog wit en stevig was, niet groenig en slap. Ik blies flink in de bus – waar moet je nog je geld aan uitgeven, deze dagen? – en kocht 300 gram voor in de risotto. Van het mooiste exemplaar sneed ik dunne plakken om gegrild op de rijst te leggen, de rest ging er gehakt doorheen. Tataaa!

Het viel tegen. Het was flauw. Het stelde teleur. Ik bleek verwend door de smaak van gedroogd eekhoorntjesbrood, dat zinsbegoochelende aroma van schurend tot stilstand gekomen leven, van samengebalde seizoenen, van geloof, hoop en liefde. Dat is een wonderproduct. Het aardige is dat je er zo onwaarschijnlijk weinig van nodig hebt. Hamsterproof spul. Als je het ook nog combineert met rijst in de vorm van risotto, dat lepelbare vertrouwen uit Italië, komt alles goed.

 

Risotto met eekhoorntjesbrood

Hoofdgerecht voor 4

 

25 g gedroogd eekhoorntjesbrood (funghi porcini)

1 uitje, fijngehakt

50 + 25 g boter

0,8 l runder- of paddenstoelenbouillon (desnoods van 1,5 blokje)

250 g risottorijst

100 ml witte wijn

25 g vers geraspte Parmigiano Reggiano

 

Week de gedroogde paddestoelen een kwartier in een beetje warm water. Rubbel ze dan om de zandjes te verwijderen, knijp ze uit (bewaar het weekvocht) en snijd ze klein.

Breng de bouillon aan de kook en houd hem heet. Bak het uitje zachtjes in 50 gram boter tot hij glazig is. Voeg de rijst toe en roer tot alle korrels met vet bedekt zijn. Schenk dan de wijn in de pan en laat bijna verdampen. Doe er het weekvocht en wat bouillon bij, zo veel dat de rijst onder staat. Roer en ga door met laten koken en bouillon toevoegen tot de rijst al dente is (ongeveer 15 minuten). Voeg halverwege de geweekte paddestoelen toe. Zorg op het eind dat de risotto voldoende soepig is; hij gaat namelijk nog door met vocht opnemen. Meng er resterende boter en de kaas door en roer goed door. Waarschijnlijk mag er nog wat bouillon bij; risotto mag nooit droog zijn.

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

4 reacties op “Risotto met gedroogd eekhoorntjesbrood

  1. Een keer gemaakt, goddelijk. Ik had de paddenstoelen wel geweekt in rose port, gaf nog meer smaak, en gecombineerd met gegrilde groene asperges. Dat viel ook niet tegen trouwens.

  2. Voor het eerst gemaakt uit onze Corona voorraad, gekocht 2 jaar geleden toen corona uitbrak en we niet wisten hoe lang het allemaal zou gaan duren.
    Nu word het tijd de voorraad op te eten. Het was heerlijk! zeker voor herhaling vatbaar!

  3. Ga dit recept zeker proberen. Deze zomer vanuit Italië eekhoorntjesbrood bouillonblokjes meegenomen. Schijnt nog intenser van smaak te zijn dan de gewone bouillonblokjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.