Hoofdgerechten | Volkskeuken recepten

Recept roerbak met groene kool en gemarineerde biefstuk

Een ideetje. Een theorietje, of nee, een hypothese: zou die opkomende preutsheid in de Victoriaanse tijd iets te maken hebben met het invoeren van de vork?
Waarschijnlijk niet. Er is vast ergens een historisch socioloog die me haarfijn kan uitleggen dat dat nonsens is. Maar toch… Kijk, als enthousiast koker ken ik de genoegens van de aanraking. Lekker aardappels schillen, lekker deeg kneden, lekker biefstuk snijden. Wie het nooit doet, mag niet meepraten: dat is sensueel. Vroeger kookten ook niet alle mensen, maar ze aten tenminste met hun vingers. Heel langzaam, ergens vanaf de Middeleeuwen, begon men aan tafel vorken te gebruiken. Hield men op met samen uit een schotel of schaal eten te pakken (per vier eters één schotel was netjes). Pas vroeg in de 19e eeuw werd de vork normaal in burgerlijke kringen.

En toen verzon ik dus dat zo’n ijzeren handverlenger bijdraagt aan preutsheid. Wat doen lovers? Die stoppen elkaar hapjes in de mond. Met hun vingers, natuurlijk, als je iemand hebt die dat met een vork doet wordt het helemaal nooit wat, sensueel gezien.
Hoe het met de Chinezen zit, weet ik niet. Die gebruiken hun stokjes al godsgruwelijk veel langer dan wij vorken, maar het afstandelijke effect is hetzelfde. En zo is het dan nu tijd voor een roerbakje. Na bereiding met stokjes te eten, hoewel je als experiment ook je gezin kunt opdragen de poezelige klauwiertjes te gebruiken.

Meng de biefstuk met de geperste knoflook, rode peper, sojasaus en sesamolie. Zet een half uurtje weg. Snijd in die tijd je groente en kook je rijst. Ik neem doorgaans pandan, die 10 minuten moet koken en dan na het afgieten nog eens 10 minuten moet staan. 15 is ook goed. Dat past goed in de tijd.

Verhit de wok flink en doe er een scheutje olie in. Bak de gember tot het geurt, en voeg de ui en kool toe. Schep een minuutje al bakkend om. Voeg 1/2 glaasje water toe en dek af. Zet het vuur iets lager en laat 5 minuten garen. Doe uit de wok op een bord. Verhit de wok opnieuw en roerbak de biefstuk in weer een drup olie, tot de rauwe kleur verdwenen is. Roer de oestersaus los met de sherry en voeg toe, samen met de kool/ui. Warm nog even door.

Roergebakken kool met biefstuk

Voor 4 personen:

400 gram kogelbiefstuk, in dunne reepjes

1 teen knoflook uit de pers

1 à 2 rode pepers of rawits, gesneden

5 eetlepels lichte sojasaus

4 eetlepels sesamolie

beetje olie

3 cm verse gember, gehakt

1 ui, in halve plakken

1/2 groene kool, in repen

5 eetlepels oestersaus

3 eetlepels sherry of witte wijn

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.