Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept salade met kwartel

Flappiesyndroom

Vandaag de volgende sessie in het flappiesyndroomtherapie. Veel deelnemers zijn inmiddels door het lammetjesstadium heen, maar dat is ook een makkelijke eerste stap. Zo’n stuk bout is anoniem en wordt niet geassocieerd met een dartel weidebeest.

Vreemd genoeg is de absolute afmeting van een dier op zich geen punt voor de meeste lijders. Er zijn er immers maar heel weinig die terugdeinzen voor kip. Noem het dier echter een piepkuiken en de bekende symptomen doen zich voor: zweten, een adrenalinestoot en heftige verontwaardiging. De ernstigste reacties worden echter opgeroepen door knuffelbare dieren als konijnen, om maar te zwijgen van katten en honden, waarvan bekend is dat ze in andere landen als consumeerbaar worden beschouwd. De meeste patiënten zien alle huisdieren als een aparte categorie, die door historische relaties menselijk is geworden. Konijn, maar vooral hond en kat eten is dan dus kannibalisme.

We laten het deze sessie bij het aanstippen van dit zwaarste niveau. Even een stapje terug. Ook al zijn kwartels hoendertjes die nooit groter worden dan hetgeen we bij de poelier aantreffen, toch worden ze in het gebruikelijke afkeerspectrum van de patiënt opgenomen. Blijkbaar worden ze gezien als jasloze eendagskuikens.

Een opmerkelijk fenomeen dat nog nader onderzoek behoeft, is het verschijnsel dat het flappiesyndroom in restaurants minder heftig wordt gevoeld dan in winkels. Een salade met kwartel wordt makkelijker besteld en gegeten dan gekocht en bereid. Laten we daarom vandaag voorzichtig dat probleem aanpakken. Beginnen we met het zwaarste: het lossnijden van de borstfilets en de pootjes van het karkas. Haal diep adem, zet het mes vlak naast het voelbare borstbeen en snijd naar beneden, het karkas volgend, de filet eraf. Beweeg daarna de pootjes, wiebel ze als het ware weg van hun aanhechtingspunt en snijd daar doorheen. Bestrooi pootjes en filets met zout en vijfkruidenpoeder en zet even weg. Neem even een moment om op adem te komen.
Klop een dressing van de gember, sesamolie, azijn, soja, suiker en wat zout. Bak in een koekenpan in wat olie eerst de pootjes 7 minuten op nogal laag vuur, onder een deksel. Voeg de filets toe en bak op wat hoger vuur nog 4 minuten. Meng de groenten met de dressing en verdeel over de borden. Bekroon met de kwartel.

Salade met kwartel voor 4:
4 kwartels
1 eetlepel vijfkruidenpoeder
1 cm verse gemberwortel, ragfijn gehakt
3 eetlepels sesamolie
2 eetlepels azijn
1 eetlepel lichte sojasaus
1 eetlepel suiker
drupje olie
2 handjes rucola
1 rode puntpaprika, in zeer dunne reepjes
2 lente-uitjes, gesnipperd
1 avocado, gepeld en in blokjes
zout

Op 17 maart 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.