Groentegerechten | Volkskeuken recepten

Recept salsa van paprika, tomaat en gember

Er is gele saus en rode saus. Tenminste, zo noemen de potjessausverkopers het, die lui die ons wijsmaken dat zomaar gebarbecued vlees niet lekker genoeg is. Gele saus is alles dat op mayonaise lijkt of ervan is gemaakt. Rode heeft tomaat als basis.

In gele zit olie, bij mayo veel, bij alternatieven minder, maar hoe dan ook bevat gele saus meer calorieën dan rode. En dus raden alle instanties die het goed voorhebben met uw lijn u rode saus aan. Slimmeriken merken dan ook nog op dat gepureerde tomaat heel goed voor ons is. We halen er allerlei fantastische dingen uit, makkelijker dan uit een verse tomaat in stukjes. Maar ze vergeten erbij te zeggen dat dat pas zoden aan de gezondheidsdijk zet als je het vaak eet, vier keer in de week of zo. Daarbij komt dat zo’n potjessaus misschien flink wat lycopeen bevat – goed spul uit tomaat – maar voor de rest weinig. Nee, als je gezonde saus wilt hebben, moet je hem maken. Een lekkere salsa is zo klaar en je frommelt gasten, gezin en jezelf vol met groente zonder dat ze het doorhebben.

Hoe maak je zo’n salsa? Doodsimpel. Reken erop dat er zuur in moet, zout en zoet. Zuur kan van citroen zijn, azijn, tamarinde, granaatappelsiroop, noem maar op. Woeste lieden doen er fruit door, ananas of zo; dan heb je je zuur en je zoet in een klap. Het klinkt uiteraard ernstig naar hatsekidee, maar het kan best werken, als de ananas vers is. Voor de liefhebbers mag er ten slotte iets pittigs bij. Weet dat goed pittig in balans wordt gehouden door zoet, dus chili betekent al gauw dat je een greep naar de suikerpot moet doen.

Een recept: snipper de paprika’s en ui grof. Doe in de keukenmachine en draai met een paar keer pulseren niet tot pulp, maar tot kleine stukjes. Snijd de tomaten zeer klein. Hak of knip de kruiden fijn. Schil de gember en hak hem fijn, samen met de knoflook en de rode pepers. Meng alles met het limoensap en suiker, plus zout. Zet een poos koel weg en schep af en toe om. Smaakt bij van alles.

Paprika-tomaat-gembersalsa voor 4 personen:

3 paprika’s, kleur naar keuze

1 rode ui

250 gram smaaktomaten

3 cm verse gember

1 teen knoflook

1 à 2 rode pepers

1 à 2 eetlepels poedersuiker

bos platte peterselie of koriander

sap van 2 à 3 limoenen

Op 17 april 2025 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe op maandagavond 28 oktober mee met de workshop Kookboek Maken! Klik hier voor informatie.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.