HoofdgerechtenVolkskeuken recepten

Recept Sichuan-aubergines met biefstuk

Sneeuw! Sneeuw en kou en files en Sinterklaas op het dak. Dus moeten er grondstoffelijke happen op tafel komen, bonkig eten met vette jus. Terwijl ik nou juist met dochterlief samen een workshop ‘Chinese home cooking’ heb gedaan bij de oudste toko van Amsterdam, Dun Yong. Die waar Pay-Uun een tijdje geleden ook was, precies. Ik ging ook helemaal niet voor of namens de Volkskeuken, wij gingen voor het lekker. Nou, dat was het. Met vlees en vis, en in de soep nog tofu. “Dat glibberige vieze witte spul, was dat…?” vroeg dochterlief. Sorry, Pay-Uun.

We maakten een fantastisch auberginegerecht, paprikaatjes gevuld met varkensgehakt en gehakte garnalen, gestoomde zeebaars en zoetzure soep. Waarin die reepjes tofoe. Op de aubergines kom ik zo terug, want die gaan we maar eens maken. Niet bonkig, maar verwarmend genoeg. In China sneeuwt het ook wel eens.

Ondertussen ritselden er een oproep mijn computer in. Collega Karin Luiten kwam met het idee om aanstaande zaterdag uit te roepen tot ‘antipakjesavond’. Ze heeft onlangs een kookboek gemaakt met dat thema. Nou, bij mij is het alle dagen anti-pakjesavond, net als bij u natuurlijk, en bij Dun Yong. Maar we doen mee, en we beginnen vandaag al: pittige Sichuan-aubergines zonder zakje of pakje. Verder had ik het briljante idee om het vegetarische recept te verrijken met biefstuk. Rijst en wat geroerbakte groene kool met oestersaus erbij en de maaltijd is daar!

Snijd de aubergines in blokjes op reepjes van een cm of 3 bij 6. Doe een ferme straal olie in een koekenpan (nee, geen wok!) en bak ze gaar in een minuut of 7. Wentel en keer af en toe. Haal uit de pan. Meng ondertussen de plakjes biefstuk met de helft van de sesamolie, wat zout, de maïzena en een drupje water.

Roer de sambal los met de sojasaus, en doe er dan de azijn en 1 dl water bij.

Fruit de gember en de knoflook in de auberginepan met wat olie tot het geurt. Giet de saus in de pan en laat heel eventjes doorkoken. Voeg de biefstuk toe en roer en schep tot de saus bindt en hij zijn rauwe kleur verliest. Meng er de aubergines en de lente-ui bij en warm goed door. Besprenkel met de resterende sesamolie.

Sichuan-aubergines met biefstuk

Voor 4 personen

2 Thaise aubergines of 1 Hollandse

olie

300 gram biefstuk in heel dunne reepjes of plakjes

2 eetlepels sesamolie

1 afgestr. eetlepel maïzena

1 sambal taotjo of sambal manis

1 eetlepel lichte sojasaus

1 eetlepel Chinese zwarte azijn (of anders rodewijnazijn)

2 cm verse gember, gehakt

3 tenen knoflook, gehakt

2 lente-uitjes, in plakjes, met wat van het groen

Vers verschenen: Luilekkerland - 400 jaar koken in Nederland, dat ik samen met dochter Charlotte schreef. We volgden 11 thema's dwars door de historische kookboeken van de Universiteit van Amsterdam, van eind 16e eeuw tot eind 20e. Huiver mee over de ontwikkelingen op groentegebied, bij het bereiden van gevogelte, in de tafelmanieren, bij het gebruik van vet. Grijns net als wij over de fotografie van vroeger of over de soms rammelende receptuur. Luilekkerland is een lekker lezend smulboek waar je wat van opsteekt! Met 62 recepten om ook zelf de historische keuken in te duiken. Klik hier voor meer informatie en om het te bestellen, natuurlijk met onze beider handtekeningen erin!    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.